Beware. You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN ISO 22516:2021

Verven en vernissen - Praktische bepaling van het gehalte aan niet-vluchtige en vluchtige stoffen tijdens het aanbrengen (ISO 22516:2019)

ACTIVE

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN
Status
ACTIVE
Publication date
27 January 2021
ICS Code
87.040 (Paints and varnishes)

About this training

Summary

Dit document specificeert een testmethode voor de bepaling van niet-vluchtige bestanddelen van coatings direct na applicatie of na tussen- of einddroging. In de praktijk wordt de bepaling van vluchtige stoffen met name toegepast bij waterverdunbare coatings die opnieuw worden gecoat met een extra coatingmateriaal.
Bovendien kan de methode worden gebruikt om de efficiëntie van verschillende applicatie- en droogmethoden te vergelijken.
Het gehalte aan niet-vluchtige of vluchtige stoffen van een product na applicatie is geen absolute variabele maar hangt af van de applicatie en de droogomstandigheden die tijdens de test zijn toegepast. Bijgevolg geeft het toepassen van deze methode alleen relatieve waarden en niet de werkelijke waarden voor het gehalte aan niet-vluchtige stoffen, als gevolg van het vasthouden van oplosmiddelen, thermische ontleding en verdamping van laagmoleculaire inhoud.