Beware. You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN ISO 1628-2:2020

Kunststoffen - Bepaling van de viscositeit van polymeren in verdunde oplossing met behulp van capillaire viscometers - Deel 2: Poly(vinylchloride)harsen (ISO 1628-2:2020)

ACTIVE

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN
Status
ACTIVE
Publication date
27 August 2020
Replaces
NBN EN ISO 1628-2:1999
ICS Code
83.080.20 (Thermoplastic materials)

About this training

Summary

1.1 Dit document specificeert voorwaarden voor het bepalen van de gereduceerde viscositeit (ook wel viscositeitsgetal genoemd) en K-waarde van PVC-harsen. Het is van toepassing op harsen in poedervorm die bestaan uit homopolymeren van het monomeer vinylchloride en copolymeren, terpolymeren enz. van vinylchloride met een of meer andere monomeren, maar waarvan vinylchloride het hoofdbestanddeel is. De harsen kunnen kleine hoeveelheden niet-gepolymeriseerde stoffen bevatten (bijvoorbeeld emulgeer- of suspendeermiddelen, katalysatorresten enz.) en andere stoffen die tijdens de polymerisatie zijn toegevoegd. Dit document is echter niet van toepassing op harsen met een gehalte aan vluchtige stoffen van meer dan 0,5 % ± 0,1 %, bepaald volgens ISO 1269. Daarnaast is het niet van toepassing op harsen die niet geheel oplosbaar in cyclohexanon.
1.2 De verminderde viscositeit en K-waarde van een bepaalde hars zijn gerelateerd aan de moleculaire massa, maar de relatie varieert afhankelijk van de concentratie en het type of de andere aanwezige monomeren. Daarom kunnen homopolymeren en copolymeren met dezelfde verlaagde viscositeit of K-waarde niet dezelfde molecuulmassa hebben.
1.3 De waarden bepaald voor verminderde viscositeit en K-waarde, voor een bepaald monster PVC-hars, worden verschillend beïnvloed door de concentratie van de oplossing gekozen voor de bepaling. Daarom geeft het gebruik van de in dit document beschreven procedures alleen waarden voor verminderde viscositeit en K-waarde die vergelijkbaar zijn wanneer de concentraties van de gebruikte oplossingen identiek zijn.
1.4 Beperkend viscositeitsgetal wordt niet gebruikt voor PVC-harsen.
1.5 De in dit document beschreven experimentele procedures kunnen ook worden gebruikt om de polymeerfractie te karakteriseren die wordt verkregen tijdens de chemische analyse van een PVC-samenstelling. De berekende waarden voor de verlaagde viscositeit en K-waarde in deze omstandigheden geven echter mogelijk niet de werkelijke waarden weer voor de hars die wordt gebruikt om de samenstelling te produceren vanwege de onzuivere aard van de teruggewonnen polymeerfractie.