Beware. You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN ISO 18363-4:2021

Dierlijke en plantaardige vetten en oliën - Bepaling van vetzuurgebonden chloorpropaandiolen (MCPD's) en glycidol met GC/MS - Deel 4: Methode met behulp van snelle alkalische omestering en meting voor 2-MCPD, 3-MCPD en glycidol met GC-MS/ LS (ISO 18363-4:2021)

ACTIVE

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN
Status
ACTIVE
Publication date
21 August 2021
ICS Code
67.200.10 (Animal and vegetable fats and oils)

About this training

Summary

Dit document specificeert een snelle procedure voor de gelijktijdige bepaling van 2-MCPD-esters (gebonden 2-MCPD), 3-MCPD-esters (gebonden 3-MCPD) en glycidylesters (gebonden glycidol) in een enkele assay, gebaseerd op alkalisch gekatalyseerde estersplitsing en derivatisering van gesplitste (vrije) analyten met fenylboorzuur (PBA) voorafgaand aan GC-MS/MS-analyse. Overschatting van glycidylester wordt gecorrigeerd door toevoeging van een isotoop gelabelde ester gebonden 3-MCPD die de kwantificering van door 3-MCPD geïnduceerde glycidol tijdens de procedure mogelijk maakt.
Deze methode is van toepassing op vaste en vloeibare vetten en oliën. Dit document is ook van toepassing op dierlijke vetten en gebruikte frituuroliën en -vetten, maar deze matrices zijn niet meegenomen in de validatie. Voor alle drie de analyten is de bepaalbaarheidsgrens (LOQ) 0,1 mg/kg en de detectiegrens (LOD) 0,03 mg/kg.
Melk en melkproducten (of vet afkomstig van melk en melkproducten), zuigelingenvoeding, emulgatoren, vrije vetzuren en andere van vetten en oliën afgeleide matrices zijn uitgesloten van de reikwijdte van dit document.