Beware. You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN 12543-2:2021

Niet-destructief onderzoek - Kenmerken van brandpunten in industriële röntgensystemen voor gebruik bij niet-destructief onderzoek - Deel 2: Radiografische methode met pinhole camera's

ACTIVE

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN
Status
ACTIVE
Publication date
20 April 2021
Replaces
NBN EN 12543-2:2008
ICS Code
19.100 (Non-destructive testing)

About this training

Summary

Dit document specificeert een methode voor het meten van effectieve brandpuntsafmetingen boven 0,1 mm van röntgensystemen tot en met 1000 kV buisspanning door middel van de pinhole cameramethode met digitale evaluatie. De buisspanning die voor deze meting wordt toegepast, is beperkt tot 200 kV voor visuele filmevaluatie en kan hoger worden gekozen dan 200 kV als digitale detectoren worden gebruikt.
De beeldkwaliteit en de resolutie van röntgenbeelden zijn sterk afhankelijk van de kenmerken van het effectieve brandpunt, in het bijzonder de grootte en de tweedimensionale intensiteitsverdeling gezien vanuit het detectorvlak. Deze methode, in vergelijking met de andere in de EN 12543-reeks, maakt het mogelijk om een beeld te krijgen van het brandpunt en om de toestand ervan te zien (bijv. kratervorming van de anode).
Deze testmethode geeft instructies voor het bepalen van de effectieve grootte (afmetingen) van standaard (macro-focale spots) en mini-focale spots van industriële röntgenbuizen. Deze bepaling is gebaseerd op de meting van een beeld van een brandpunt dat radiografisch is opgenomen met een "pinhole"-techniek en geëvalueerd met een digitale methode.
Voor de karakterisering van commerciële typen röntgenbuizen (d.w.z. voor reclame of handel) wordt geadviseerd de specifieke FS-waarden (Focal spot) van bijlage A te gebruiken.