De vernieuwde ISO 9004 voor duurzaam zakelijk succes

dit is de taalnl

De vernieuwde ISO 9004 voor duurzaam zakelijk succes

Waarom gaan sommige bedrijven al honderd jaar mee, terwijl andere in een mum van tijd kopje onder gaan? Duurzaam succes creëren is geen evidente klus, zoveel is zeker. ISO 9004 helpt bedrijven alvast op weg. Het herzieningsproces van deze norm is bovendien net een cruciale fase terechtgekomen.

Een organisatie in al haar facetten continu verbeteren: dat is waar ISO 9004 zich op toespitst. De norm wordt sinds 2016 herzien. Recent werd de DIS-fase (Draft International Standard) bereikt. Concreet kunnen geïnteresseerden nu hun feedback op het voorstel geven voor de finale publicatie in 2018.

ISO 9004 in een notendop

Het kader dat ISO 9004 verschaft, vertrekt vanuit een kwaliteitsmanagementaanpak. Daarbij brengen organisaties hun sterktes en zwaktes in kaart om zo opportuniteiten te spotten. De kernvraag: wat kan anders en beter op het gebied van strategie, leiderschap, middelen en processen om het algemene kwaliteitsniveau binnen de organisatie omhoog te tillen als garantie voor succes?

Het comité aan het woord

“De nieuwe editie van de ISO 9004 bouwt verder op de richtlijnen van de vorige versie uit 2009”, vertelt Nigel Croft, voorzitter van het technisch subcomité dat de leiding heeft over de revisie. “Zo zijn organisaties beter in staat om hun volledige potentieel te bereiken op het vlak van kwaliteitsmanagement. ISO 9001 focust vooral op het verbeteren van diensten en producten. De nieuwe ISO 9004 legt de nadruk op het totaalpakket: duurzaam succes over de hele lijn, van productie tot klanttevredenheid.”

Belangrijke kanttekening: de nieuwe norm is niet ontworpen voor certificeringsdoeleinden, maar is veeleer een zelfhulpmiddel voor organisaties om een gevorderd maturiteitsniveau te bereiken. Tal van onderwerpen passeren dan ook de revue. Denk bijvoorbeeld aan het uitrollen van een kwaliteitsstrategie met bijbehorende policy’s en doelstellingen die passen binnen de bredere visie, missie, waarden en bedrijfscultuur van een organisatie.

Meewerken aan de nieuwe ISO 9004?

Geboeid door kwaliteitsmanagement? Gebeten om ISO 9004 mee te helpen verbeteren? Dat kan. Het NBN is op zoek naar mensen zoals jij om feedback te geven op de vernieuwde ISO 9004. Door deel te nemen aan normalisatie blijf je als expert bovendien perfect op de hoogte én heb je een impact. Wacht dus niet, contacteer ons vandaag nog.

Wil je graag al zelf aan de slag met de nieuwe ISO 9004? Schrijf je dan in voor de NBN Academy opleiding op donderdag 5 oktober.