Zo vermijd je dodelijke ongevallen in de lift

dit is de taalnl

Zo vermijd je dodelijke ongevallen in de lift

Vorige zomer stierven 2 mensen bij een ongeval in een lift zonder kooideur. Hierop besloot technologiefederatie Agoria dergelijke liften te voorzien van een waarschuwingssticker. Het gaat in totaal om zo’n 25.000 toestellen, ongeveer een vierde van alle liften in België. De stickers worden bij het eerstvolgende onderhoud van de lift aangebracht.

Een stap opzij

Beide ongevallen waren zogeheten ‘containerongevallen’: de slachtoffers vervoerden een groot object – zoals een container - via de lift zonder kooideur. Het voorwerp bleef haperen, waardoor de begeleider geplet werd tussen het object en de achterwand van de liftkooi. “De oplossing voor dit probleem is relatief eenvoudig,” licht Dirk De Moor, normalisatie-expert bij Agoria, toe. “Wie niet achter, maar naast het voorwerp staat, loopt immers geen risico.”

Is 25% van onze liften verouderd?

Dat de technologiefederatie maar liefst 25% van alle Belgische liften van zo’n sticker wil voorzien, betekent niet dat al deze toestellen niet wettelijk in orde zijn. Ook liften met een elektrisch gordijn worden van een sticker voorzien. Volgens het koninklijk besluit van 10 december 2012 volstaat een gordijn van sensoren als veiligheidsmaatregel voor liften die trager bewegen dan 0,63 meter per seconde. Ook bij deze liften kan dit type ongeval zich voordoen.

Update normen NBN EN 81-20 en NBN EN 81-50

Jaarlijks gebeuren nog steeds zo’n 1.000 ongevallen met liften. Strenge veiligheidsvoorschriften voor liften blijven dus van cruciaal belang. In augustus 2017 worden de oude veiligheidsnormen NBN EN 81-1/2 vervangen door de verstrengde normen NBN EN 81-20 en NBN EN 81-50. Dit betekent een aanzienlijke verhoging van het veiligheidsniveau voor nieuwe liften. Beide normen hebben betrekking op de veiligheid van liften en liftonderdelen.

Meer weten over veiligheidsnormen NBN EN 81-20 en NBN EN 81-50? Neem contact met ons op via e-mail of via 02/738.01.11.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.