De e-sigaret: hoog tijd voor de eerste Europese norm

dit is de taalnl

De e-sigaret: hoog tijd voor de eerste Europese norm

Op 31 mei wordt de Internationale Anti-Tabaksdag gehouden, een dag die door de World Health Organisation (WHO) is uitgeroepen om aandacht te besteden aan de gevaren van tabak. Een ideaal moment om even de elektronische sigaret onder de loop te houden want deze wint terrein. Niet alleen het aantal rokers stijgt, maar ook de verkooppunten nemen toe. En toch blijft deze nieuwe vorm van roken een controverse: is het wel veilig? De discussiepunten zijn talrijk. Een nieuwe Europese norm moet meer duidelijkheid brengen.

De e-sigaret is een metalen apparaatje dat je hanteert als een sigaret, maar in plaats van rook inhaleer je waterdampen. Het grootste voordeel? De e-sigaret bevat geen kankerverwekkende teer en is dus minder schadelijk dan de klassieke sigaret. Daarbovenop is de e-sigaret verkrijgbaar in tal van smaken, van koffie tot kersen. Het mag niet verbazen dat zoveel rokers de overstap maken naar deze rookvariant.

Samenstelling en principe

De e-sigaret bestaat uit een batterij, een vulling met e-vloeistof en een verdamper. Na het inhaleren via het mondstuk of het indrukken van de knop, zorgt de batterij voor verhitting. De e-vloeistof in de vulling verdampt en wordt door de gebruiker geïnhaleerd.
De basis voor de e-vloeistof is propyleen en/of plantaardige glycerine, die bij verdamping zorgt voor de rook. Verder bevat de e-vloeistof ook water, smaakstoffen en eventueel nicotine.

Weinig duidelijkheid

Rond de e-sigaret en de e-vloeistoffen heerst nog heel wat onduidelijkheid. Zijn de gebruikte vloeistoffen in de e-sigaret wel veilig? En wat is de precieze impact op de gezondheid van de gebruiker? Voor- en tegenstanders staan vaak lijnrecht tegenover elkaar, en zelfs studies spreken elkaar soms tegen. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad van België: verder onderzoek is noodzakelijk.

Europese norm in ontwikkeling

Momenteel bestaan er nog geen normen voor de e-sigaret, maar daar wil het Comité Européen de Normalisation (CEN) verandering in brengen. Daarom roept CEN de werkgroep CEN/TC 437 in het leven: een technische commissie van experten die de veiligheidsvoorschriften voor e-sigaretten en e-vloeistoffen zullen behandelen. Het ultieme doel: de gezondheid en de veiligheid van de consument beschermen in deze snelgroeiende markt.

Experten gezocht

Op nationaal niveau is het NBN nog op zoek naar experten. Heb je interesse om deze nieuwe Europese norm mee te helpen ontwikkelen? Beschik je over de expertise om deel te nemen en je mening te delen? Bied je aan als expert bij onze NBN-expertgroep en schrijf mee aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften en analysemethoden voor de e-sigaret en haar toebehoren.