Ergonomisch verantwoord telewerken? Het kan!

dit is de taalnl

Ergonomisch verantwoord telewerken? Het kan!

Telewerken zit in de lift. Naar schatting 57% van de werknemers werkt regelmatig van thuis uit. Volgens 92% van deze thuiswerkers geeft telewerk hun productiviteit een boost. Ook hun work-lifebalans zou er wel bij varen. Maar heeft occasioneel thuiswerk ook een impact op hun gezondheid?

Het antwoord is ‘ja’, maar het effect is niet altijd even positief. Heel wat werknemers werken thuis immers aan de keukentafel of op de sofa: meubilair dat ergonomisch onvoldoende is aangepast voor bureauwerk. Dat kan leiden tot fysieke klachten zoals een muisarm, ontstoken schouders of nekproblemen.

Wetten en normen voor een ergonomische werkplek

Je bent als werkgever verplicht om aangepaste apparatuur te voorzien voor je thuiswerkende medewerker. Normen bieden je het juiste kader om een ergonomische werkplek te creëren. De norm ‘NBN EN 1335 Kantoormeubelen Kantoorstoelen’ bepaalt de minimumvoorwaarden voor een goede bureaustoel. Ook ISO 9241-410, die onder andere de ergonomische eisen voor werken met toetsenborden, tablets en trackpads vastlegt, beschermt de werknemer tegen fysieke klachten. Andere normen die een aangename, gezonde werkplek voorop stellen, zijn NBN-EN 12464-1 en NBN-EN 12464-2 over werkplekverlichting.

Samen bureau inrichten?

Wettelijk gezien mag de medewerker ook zelf voor kantoormateriaal zorgen. Hij heeft in dat geval recht op een onkostenvergoeding. Voor meubilair is dat zelfs de meest gangbare oplossing. De vraag is echter hoe je er als organisatie kunt op toezien dat je medewerkers kwaliteitsvol materiaal aanschaffen en gebruiken.

Voorkomen is beter dan genezen

Bewustmaking maakt daarbij het verschil: breng de gevolgen van een gebrek aan ergonomisch materiaal onder de aandacht. Maak je het graag wat concreter? Voorzie een checklist voor de thuiswerkplek. Samen met de preventie-adviseur kan de medewerker zijn werkplek zo efficiënt evalueren en op punt stellen. Op die manier blijft telewerk ook op langere termijn aangenaam én gezond.

Bron: Attentia

Meer weten over de norm NBN/EN 1335? Contacteer ons via e-mail of 02/738.01.11.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.