Europees ecolabel voor hotels en campings krijgt update

dit is de taalnl

Europees ecolabel voor hotels en campings krijgt update

Europese hotels en campings kunnen een ecolabel aanvragen als ze een reeks milieukeurcriteria navolgen zoals afvalsortering, het gebruik van spaarlampen en de installatie van energie-efficiënte toestellen. De criteria voor dit label kregen een update en zijn aangevuld met bijvoorbeeld voorwaarden rond herbruikbare energiebronnen. Ook water- en energiebesparing komen nadrukkelijker aan bod in het nieuwe besluit.

Het Europese ecolabel ontstond in 1992 voor producten en wordt sinds iets meer dan tien jaar ook aan toeristische accommodaties toegekend. Vooral in Italië en Frankrijk is het een populair keurmerk. In Noord-Europese landen is de intercontinentale Green Key populairder. België telt momenteel slechts één hotel met een Europees ecolabel: hotel Fevery in Brugge.

Het ecolabel geldt enkel voor toeristische accommodaties. Daartoe behoren hotels en kampeerterreinen, inclusief hun ondersteunende diensten zoals voedselbereiding en -servering, groenvoorziening en faciliteiten voor sport, koken en (af)wassen.

Verplichte en optionele voorwaarden

Het kader is opgebouwd uit 67 criteria, waarvan de eerste 22 verplicht zijn voor de erkenning. Aan de 45 optionele voorwaarden zijn punten toegekend van 1 tot 5. Om het ecolabel te verdienen, dien je 20 of 24 punten te behalen, afhankelijk van je type accommodatie.

Zowel de verplichte als de optionele voorwaarden zijn opgedeeld in vijf categorieën:

  • Algemeen beheer waaronder de opleiding van personeel en sensibilisering van gasten vallen.
  • Energie zoals een automatisch systeem voor temperatuur en sensorgestuurde verlichting.
  • Criteria inzake waterbesparing omvatten onder meer het gebruik van waterefficiënte urinoirs en douches.
  • Afvalverwerking houdt in dat je sorteert en afval zoveel mogelijk reduceert.
  • De overige criteria omvatten een algemeen rookverbod of het promoten van milieuvriendelijke transportmiddelen.

Tot de optionele criteria behoren ook het verkopen van herbruikbare flessen drank, het gebruik van een composthoop en het aanbieden van bio-producten.

Tijd voor aanpassing

De nieuwe voorwaarden zullen vijf jaar gelden. De vorige ecolabels, de besluiten 2009/564/EG en 2009/578/EG, zijn nog geldig tot 1 oktober 2018, zodat ecologische toeristische accommodaties voldoende tijd hebben om aanpassingen door te voeren en een nieuwe keuring aan te vragen.

Hier download je de 67 criteria met toelichting.