ISO brengt milieumanagement naar grote én kleine organisaties

dit is de taalnl

ISO brengt milieumanagement naar grote én kleine organisaties

Milieubeheerssystemen kunnen een uitdaging zijn voor kleinere bedrijven. Daarom besloot de  Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) om kmo’s beter te ondersteunen bij het realiseren van hun milieuprestaties. En dit met behulp van de vernieuwde ISO 14001:2015, én een bijbehorend handboek.

ISO 14001: de voordelen op een rij

Milieukwesties zijn niet alleen gekoppeld aan de bescherming van het milieu, ze zijn ook voordelig voor de bedrijfsprestaties en de winstgevendheid van een onderneming. Het implementeren van ISO 14001:

  • minimaliseert milieueffecten terwijl het de productiviteit verhoogt;
  • bedingt een concurrentievoordeel – een ISO 14001-certificaat opent deuren naar nieuwe zakelijke opportuniteiten;
  • verbetert de operationele efficiëntie en bespaart kosten, met name in energieverbruik en afvalmanagement;
  • geeft geloofwaardigheid en vertrouwen aan belanghebbende partijen, met inbegrip van klanten.

Een heldere leidraad

Hoe handig de norm ook is, voor kmo’s is het niet altijd even makkelijk om ISO 14001 in de praktijk uit te rollen. Daarom schreef Susan L. K. Briggs er een handboek over: ‘ISO 14001:2015, Milieubeheersystemen: een praktische gids voor kmo's’ brengt de nieuwste versie van de norm', gepubliceerd in 2015, eenvoudig in beeld. De auteur aan het woord:

"In de vernieuwde ISO 14001 zijn complexe eisen opgenomen. Om de toegankelijkheid van de norm te verhogen, was het nodig om bepaalde processen aan te passen voor kmo’s. Want voor hen ligt de sleutel tot succes niet in het opzetten van bureaucratische methodes, maar in het verder uitdiepen van hun informele beheersstructuren en besluitvormingsprocessen. Kortom, de norm zegt 'wat', terwijl het handboek vertelt 'hoe'. Het is een gids met praktische hulp, voorbeelden én begeleiding om aan alle milieueisen te voldoen."

Zelf overschakelen naar ISO 14001:2015?

Door de norm ISO 14001 in huis te halen, kan je management, werknemers, klanten én externe stakeholders garanderen: het effect van je organisatie op het milieu wordt continu gemeten en verbeterd. Of ga zelf aan de slag met het ISO 14001:2015 Praktische Handboek.

Dan zet de transitietraining van de NBN Academy je op weg naar de nieuwste ISO 14001 norm. Of volg de opleiding Lead Auditor in milieubeheersystemen.

Ook voor andere vragen over normen kan je steeds bij ons terecht. Neem gerust contact op met het NBN.