Normen bieden antwoord op groeipijnen luchthavens

dit is de taalnl

Normen bieden antwoord op groeipijnen luchthavens

Dit jaar zullen zo’n 3.8 miljard passagiers het vliegtuig nemen. Tegen 2030 zal dat torenhoge aantal liefst verdubbelen. Maar heel wat luchthavens zijn absoluut niet klaar voor deze stijgende toevloed aan passagiers. Het ontbreekt hen vooral aan de nodige infrastructuur om de reizigers efficiënt te bedienen. Internationale normen kunnen luchthavenuitbaters een kader bieden om zich beter voor te bereiden op de toekomst.

De luchtvaartsector groeit en bloeit. Gemiddeld stijgt het aantal passagiers met 3,7% per jaar. De capaciteit van luchthavens wereldwijd groeit echter niet met gelijke tred. En dus zijn parkings volzet, wachtrijen aan de incheckbalie te lang en hebben vluchten steeds vaker vertraging. Hiervan zijn niet alleen de reizigers de dupe. Ook heel wat businessopportuniteiten en potentiële jobs gaan verloren.

Groen, veilig en vlot

Luchthavenuitbaters hebben niet alleen een grote toevloed aan passagiers op te vangen, ze moeten steeds vaker ecologische verantwoording afleggen en voldoen aan strikte veiligheidseisen. Aangezien verbouwingswerken aan een luchthaven 5 tot 20 jaar in beslag nemen (de luchthaven blijft immers open tijdens de werkzaamheden), plannen beheerders best ook vooruit voor de komende decennia.

Veel normen, geen geheel

Dat is geen eenvoudige klus. Bovendien ontbreekt een duidelijk kader voor het kwaliteitsmanagement van luchthaveninfrastructuur. Voor heel wat individuele domeinen, zoals veiligheid, het onderhoud van de vliegtuigen, airside services en luchtverkeercontrole zijn er normen ontwikkeld. Maar duidelijke internationale regels om de operationele kwaliteit van de hele luchthaven te beoordelen en aan te passen, bestaan vooralsnog niet.

De luchthaven van de toekomst

Daar wil het comité ISO/TC 20, bevoegd voor lucht- en ruimtevaarttuigen, verandering in brengen. Het richtte subcomité SC17 op, dat normen zal ontwikkelen voor de meest kritieke pijnpunten van de internationale luchthaveninfrastructuur. Op termijn leidt dit tot een concreet internationaal kader dat een duurzame transitie naar de luchthavens van de toekomst ondersteunen.

Meer weten over normen voor de luchtvaartsector?

Volg de opleiding ‘Kwaliteitsmanagementsystemen voor lucht- en ruimtevaart’.

Geïnteresseerd in de ICAO-normen voor burgervluchten? Contacteer het NBN via 02/738.01.11 of email.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.