Norm ISO 31000 voor risicomanagement wordt duidelijker en beknopter

dit is de taalnl

Norm ISO 31000 voor risicomanagement wordt duidelijker en beknopter

ISO 31000:2017, de internationale norm voor risicomanagement, ondergaat een update. Het bevoegde comité zet in op een leidraad in heldere taal die elke risicomanager kan gebruiken, ongeacht de sector waarin hij of zij actief is. De norm bevindt zich momenteel in de DIS-fase (Draft International Standard): de bevoegde nationale comités kunnen zich uitspreken over de inhoud van de tekst.

Technisch Comité 262 wil met norm ISO 31000 een kader scheppen voor risk management dat organisaties toelaat potentiële risico’s om te buigen tot opportuniteiten. Adriana Cavaliere, expert risicomanagement, licht toe: “Men koos er bewust voor de norm zo compact mogelijk te houden. De fundamentele zaken die elk bedrijf best toepast, worden extra in de verf gezet. Complexe overbodigheden zijn geschrapt. De taal is concreter en bevat minder vakjargon.”

Praktische supplementen

Om de norm verder te vereenvoudigen wordt alle terminologie gebundeld in ISO guide 73 en als supplement aan de norm toegevoegd. Ook het onderdeel risicobeoordeling vind je niet langer in de norm zelf: ISO/IEC 31010 is een aanvullende gids met 28 praktijkgerichte beoordelingstechnieken. Hierdoor blijft enkel de fundamentele basis van risicomanagement behouden in ISO 31000:2017.

De laatste fases

Momenteel wordt de draft beoordeeld door de nationale comités. Afhankelijk van het aantal suggesties plant comité ISO/TC 262 de finale versie tegen eind 2017 of begin 2018 rond te hebben.

Wil jij meewerken aan deze norm? Op 25 april organiseert het NBN een infomeeting voor kandidaat–experts. Schrijf je in voor deze meeting.

Het laatste nieuws rond normen maandelijks in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van het NBN.