‘Standaardadvies’ voor een gelukkige en veilige Kerst

dit is de taalnl

‘Standaardadvies’ voor een gelukkige en veilige Kerst

Verlichting, decoratie en een kerstboom zorgen altijd voor een prachtige kerstsfeer. Laat je creativiteit werken, maar neem voorzorgen met het oog op de veiligheid. Hieronder geven wij 4 tips die zorgen voor een gelukkige, gezonde en veilige Kerst.

1. Ga na of de kerstverlichting voldoet aan veiligheidsnormen en dat de CE-markering erop is aangebracht. Als je de verlichting buiten wil gebruiken moet je controleren of ze daarvoor geschikt is – aan de hand van een label op de verpakking of op het product zelf. Controleer nieuwe of reeds gebruikte kerstlichtjes op gebroken of gescheurde fittingen, gerafelde of onafgeschermde draad of loszittende verbindingen. Gooi beschadigde verlichting weg.

2. Laat kaarsen nooit branden terwijl je niet thuis bent en plaats de kaarsenhouders op een hittebestendig oppervlak. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van kaarsen.

3. Stel de kerstboom niet op in de buurt van een haard, houtkachel, tv-toestel, computermonitor of een andere warmtebron. Zet hem ook niet voor een deur: dat kan een vluchtweg blokkeren als er brand zou ontstaan. Koop je een kunstboom, kies dan voor één met het label ‘brandwerend’. Een natuurlijke kerstboom moet nog vers zijn. Dat controleer je als volgt: als je aan de naalden trekt, mogen ze niet makkelijk loskomen van de takken. Natuurlijke kerstbomen zijn erg ontvlambaar, zeker als ze droog zijn.

4. Hou kerstdecoratie op veilige afstand (minstens 50 cm) van een warmtebron. Plaats decoratie met kleine verwijderbare onderdelen buiten bereik van kinderen. Vermijd decoratie die er eetbaar uitziet of op snoep lijkt: kleine kinderen kunnen in de verleiding komen om ze op te eten.

Alvast prettige feesten! Een idee voor deze kerst: kijk eens aandachtiger naar de verpakking van de cadeaus die je krijgt: staat er een kwaliteits- of veiligheidsmerk op en een verwijzing naar één of andere norm?

Je zal verbaasd zijn te ontdekken dat normen ook onder de kerstboom aanwezig zijn…