Gratis toegang tot NBN-normen in het middelbaar onderwijs

dit is de taalnl

Gratis toegang tot NBN-normen in het middelbaar onderwijs

Goed nieuws voor de middelbare scholen in België. Het NBN heeft een pilootproject gestart op Smartschool waardoor de scholen die dit platform gebruiken voortaan gratis toegang hebben tot de meer dan 40.000 normen uit de NBN-collectie.

In de toekomst zal het NBN deze mogelijkheid uitbreiden naar nog andere platformen. Die optie bestond al langer voor hogescholen en universiteiten via het normenportaal, maar het NBN breidt zijn dienstverlening nu verder uit. Zo willen we leerlingen uit het middelbaar onderwijs de kans bieden om al op jonge leeftijd de meerwaarde van normen te leren kennen.

“De arbeidsmarkt heeft technische profielen nodig", zegt Johan Haelterman, voorzitter van het Directiecomité van het NBN. "Het NBN kan helpen om deze technische profielen nog beter klaar te stomen voor het echte werk in het bedrijfsleven. Hoe vroeger studenten kennismaken met normen, hoe sneller ze het nut en de meerwaarde ervan ontdekken. Studenten die tijdens hun opleiding nog dichter bij de praktijk staan, hebben achteraf ook een positieve invloed op de performantie van bedrijven.”

 

Toegang via Smartschool

De eerste vraag was hoe het NBN zijn enorme normencollectie kon ontsluiten voor middelbare scholen. “We kwamen al snel uit bij Smartschool”, legt Johan Haelterman uit. “Aangezien een groot deel van het middelbaar onderwijs gebruik maakt van dit digitale platform was dit een mooie opportuniteit. Dus waarom niet meteen een digitale link naar onze normencollectie leggen? Ons technisch team werkte de details uit en normen raadplegen is nu letterlijk kinderspel. Alles wat je moet weten over inloggen via Smartschool bundelden we bovendien in een beknopte handleiding."

 

Eindeloze lesmogelijkheden

Leerkrachten krijgen er een extra hulpmiddel bij om themalessen uit te breiden en hun leerlingen klaar te stomen voor het professionele leven. Via onze gebruiksvriendelijke zoekmachine vinden ze meteen de meeste geschikte norm(en) voor hun les.

Wil je meer weten over normen in het onderwijs?

Of zelf als school hiervan gebruik maken? Op deze webpagina vind je er alles over terug.