Barco: “Normen laten ons uitblinken in wat we doen!”

dit is de taalnl

Barco: “Normen laten ons uitblinken in wat we doen!”

Het Belgische beursgenoteerde Barco is gespecialiseerd in visualisatietechnologie zoals laserprojectoren voor bioscopen, videowalls voor controlekamers en televisiestudio’s, displays voor medische beeldvorming zoals radiografie, mammografie en surgical  en collaboration solutions waarvan ClickShare de bekendste is. Barco is wereldwijd actief, heeft ongeveer 3300 medewerkers en realiseert een omzet die draait rond 1 miljard euro. Het bedrijf speelt een voortrekkersrol op het gebied van kwaliteit en innovatie van zowel producten als diensten. We vragen Jimmy Dirickx, NPI Services Director, hoe normen Barco daarin ondersteunen.

 

Waarom gebruikt Barco normen?

Jimmy Dirickx: “We gebruiken normen om twee redenen. De meest voor de hand liggende: om aan te tonen dat onze producten voldoen aan wetgevingen. Dit  vereist een goede kennis van de wetgeving, de juiste toepassing van de normen op deze wetgeving en goede processen om dit up-to-date te houden gedurende de ganse levenscyclus van het product. Dat tonen we aan door te verwijzen naar normen en door onze test- en kwaliteitsprocedures en processen te aligneren met de laatste versies van deze normen. Bovendien heeft het gebruik van internationaal gestandardiseerde normen het voordeel dat we eenzelfde product wereldwijd kunnen vermarkten zonder het ontwerp aan te passen. Dat is een groot voordeel.

Anderzijds omdat we door betrokkenheid in het standardisatieproces op de hoogte blijven van de technologische en ethische evoluties. Onze betrokkenheid in dit proces laat ons toe om tijdig te anticiperen op wat gaat komen.”

 

Welke normen past Barco toe?

“We passen internationale IEC- en ISO-normen toe zoals ISO 9001, 14001, 14021 ISO/IEC 60950, 60601, 62368, 27001 en 17025 alsook Europese EN-normen of land specifieke normen zoals bijvoorbeeld de GB standaarden in China en IS standaarden in India. Meestal worden internationale standaarden bijna letterlijk vertaald naar regionale versies. Echter, indien er wijzigingen zijn, dan nemen we deze ook mee in onze test- en certificatie strategie om ervoor te zorgen dat eenzelfde product internationaal ook aan de lokale normafwijkingen voldoet. Onze gespecialiseerde teams monitoren wereldwijd deze standaarden en vertalen de productnormen naar richtlijnen voor alle betrokkenen binnen Barco. Ook ons eigen ISO/IEC 17025-ge-audit testlaboratorium dat inhouse testen uitvoert, maakt gebruik van die expertise.” 

 

Neemt Barco zelf deel aan normontwikkeling?

“Ja, we zijn lid van meerdere technische comités van het NBN, BEC, IEC, CEN-CENELEC en ETSI. We vinden het belangrijk om constructief bij te dragen tot de ontwikkeling van deze normen. Zo houden we de vinger aan de pols. Zijn er wijzigingen? Dan anticiperen we onmiddellijk. De informatie-uitwisseling met andere experts is een extra troef: het is verrijkend, geeft ons nieuwe inzichten en de gelegenheid om interpretaties af te checken en te aligneren.”

Benieuwd naar meer cijfers en inzichten?

Vraag de position paper van het NBN aan: