Beheers de energiekosten van je organisatie met ISO 50001

dit is de taalnl

Beheers de energiekosten van je organisatie met ISO 50001

De energieprijzen rijzen de pan uit. Het is nu dan ook hét ideale moment om je als bedrijf te voorzien van een energiemanagementsysteem. Dankzij zo’n systeem maak je efficiënter gebruik van energie. De norm NBN EN ISO 50001 energiemanagementsystemen - eisen met gebruiksrichtlijnen helpt je hierbij.
 

Voordelen van energiemanagementnormen

Energiemanagementnormen beheersen energiekosten, zorgen voor milieuvriendelijke gebouwen en verhogen het interne comfort op de werkvloer. De normen leveren ook een eenduidig kader in begrijpbare taal om de energieprestaties te berekenen.

Het Koreaanse chemisch bedrijf LG Chem reduceerde zijn energieverbruik met 10% dankzij de norm NBN EN ISO 50001. De kosten daalden met 9 miljoen dollar. De moeite waard, toch?

 

Energiebeheer van gebouwen

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een derde van het wereldwijde energieverbruik. Bovendien zijn ze een belangrijke bron van CO2-uitstoot. In 2015 werd in Parijs een ambitieus akkoord ondertekend om de klimaatopwarming onder de 2 graden Celsius te houden. Concreet betekent dat een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen van 80 tot 95 procent tegen 2050. Een uitdaging die de reeks NBN EN ISO 52000 voor energie-efficiënte gebouwen aangaat. Commerciële gebouwen die slim gebruikmaken van deze maatregelen om energie efficiënter te gebruiken, kunnen tussen 50 en 75 procent aan energie besparen.
 

Norm voor energie-efficiënte gebouwen

De norm NBN EN ISO 52000-1:2017 energieprestatie van gebouwen – overkoepelende EPB-beoordeling – deel 1: algemeen kader en procedures helpt architecten, ingenieurs en regelgevende instanties om de totale energieprestatie van gebouwen te berekenen: van verwarming en koeling tot verlichting en andere energietoepassingen.

Ook richtlijnen voor het gebruik van energiezuinige materialen en een combinatie van nieuwe technologieën zijn erin opgenomen. De norm biedt een innovatieve benadering die de vooruitgang van energie-efficiëntie in gebouwen versnelt zonder extra kosten. Dankzij innovatieve technologieën wordt het energiekostenplaatje van gebouwen verlaagd.

Case 1: Het Facilitair Bedrijf implementeert slim energiebeheer

Het Facilitair Bedrijf ondersteunt de Vlaamse overheid met gebouwenbeheer, facilitaire diensten, ICT, aankoop en bouwprojecten. Het bedrijf wil een voorbeeldrol vervullen op het vlak van duurzaamheid, energie en milieu. Daarom behaalde het in 2017 het ISO 50001-certificaat voor energiebeheer. Ingenieur energiebeheer Stefaan De Taeye: “De norm legt de lat hoog, maar het is een uitstekende leidraad. Stap voor stap hebben we ons energiebeleid omgezet in een energieplanning, die we daarna implementeerden en nu uitvoeren.”

Lees hier hun verhaal

 

Case 2: Duurzaam energiebeleid Port of Antwerp beloond met ISO 50001-certificaat

Toen Port of Antwerp besloot om de energie-efficiëntie binnen het bedrijf te verbeteren, werd een energiemanagementsysteem volgens de norm ISO 50001 uitgerold. Mét succes: het energiebeleidsplan werd in 2015 beloond met een ISO 50001-certificaat. In 2018 werd het certificaat hernieuwd. “Met ons ambitieuze energieplan willen we andere bedrijven inspireren om ook in te zetten op energie-efficiëntie en dat te verankeren in hun bedrijfsvoering”, aldus Greet Bernaers, directeur infrastructuur van Port of Antwerp.

Lees hier hun verhaal

 

Meer weten over energiemanagement?

Wil je je energiekosten beheersen? De norm NBN EN ISO 50001 helpt je daarbij.

Meteen aan de slag met ISO 50001?

Koop de norm aan in de NBN e-shop. Dan heb je meteen het overzicht in handen van alle vereisten voor een doeltreffend energiemanagementsysteem.

Voeg ISO 50001 toe aan je normencollectie!

Met myNBN stel je op basis van een abonnementsformule zelf je normencollectie samen uit de NBN-catalogus.