Bescherm je onderneming tegen brand

Brand. We denken altijd dat het ons nooit zal overkomen, en toch vinden er jaarlijks ongeveer 10 000 branden plaatsen in België. Stel je voor dat je onderneming of huis afbrandt, je kan het best wel een ramp noemen. Bovendien is het levensgevaarlijk en breidt vuur snel uit. Het is dus uiterst noodzakelijk dat we ons ertegen beschermen. Maar hoe dan? We geven je enkele tips.

Wees vooruitziend

Je kan bepaalde branddetectiesystemen installeren om de brandveiligheid te verhogen. Denk eraan: vroegtijdige detectie redt levens, zorgt voor een vlottere evacuatie en beperkt de schade aanzienlijk.

  • Voorzie rookdetectors: rookmelders geven een piepend signaal wanneer ze rook detecteren. Meestal zijn ze zelfs verplicht.
  • Brandalarm: zo’n alarm waarschuwt automatisch contactpersonen of hulpdiensten als er brand uitbreekt. Het zorgt er ook voor dat uw volledige personeel op hetzelfde ogenblik verwittigd wordt en zo tijdig kan evacueren.
  • CO-melder: CO ruik of voel je niet. Daardoor sterven er nog jaarlijks heel wat mensen aan een CO-vergiftiging. Het is dus zeker geen overbodige luxe om er één te installeren. Thuis of op het werk. Belangrijk: zorg steeds voor voldoende verluchting.

Zorg er ook voor dat u volgend materiaal in huis hebt als er brand uitbreekt:

  • Brandblusapparaat: zo’n apparaat is geschikt om kleine branden te blussen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf al een grotere brand voorkomen. Meestal is het een fles onder druk met schuim, poeder of koolstofdioxide.
  • Branddeken: met dit doek voorkom je dat er nog zuurstof aan het vuur kan. Zo kan je de brand blussen.
  • Brandhaspel: dit is een soort brandslang die aangesloten is op het waterleidingnet. Het vertraagt de brand.

Normen als wegwijs

Heb je een eigen organisatie? Of werk je als preventieadviseur, architect, facility manager of andere? Normen helpen je om door het bos de bomen te zien en geven je aan hoe je voorzien moet zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er normen bestaan om brandwerende bouwelementen te installeren? Ook kom je alles te weten over brandbeveiligingstechnieken en brandbestrijdingsmateriaal. Ontdek hier het normenpakket over brandveiligheid.