De pdf-norm 2.0: klaar voor het digitale tijdperk

dit is de taalnl

De pdf-norm 2.0: klaar voor het digitale tijdperk

Er zijn normen die het nut van normalisering perfect illustreren. Zoals de A4-norm. Stel je voor dat die niet bestond en dat er ontelbare papierformaten in omloop waren. Hoe bouw je dan een printer? Welke mappen koop je? De pdf-norm is net zo. Hoe je een pdf-bestand ook afdrukt, het ziet er altijd identiek uit, mede dankzij de ISO 32000-norm. Dit jaar kwam er een update. De nieuwe versie maakt het bestandsformaat nog toegankelijker voor gebruikers en ontwikkelaars en ondersteunt nieuwe technologie.

Toen Adobe Systems het pdf-formaat in 1993 lanceerde, hadden ze één heel concrete doelstelling voor ogen: een universeel bestandsformaat introduceren. Ze zijn erin geslaagd: een pdf-document ziet er altijd hetzelfde uit, onafhankelijk van het besturingssysteem waarop je het creëert en van de printer waarmee je het afdrukt. Ook het toestel waarop je een pdf leest, heeft geen impact op het formaat. 10 jaar geleden opende je pdf’s enkel op de vaste computer. Vandaag werken we op laptops, tablets en smartphones. Tijd en evoluties lijken geen vat te hebben op de pdf. Het formaat is bijna een kwarteeuw oud, maar nog altijd even springlevend.

Duidelijker en meer geavanceerde functionaliteit

Daar zit de ISO-norm natuurlijk voor iets tussen. In 2008, 15 jaar na de lancering van het pdf-formaat, slaagde Adobe erin om de eisen van een pdf vast te leggen in een ISO-norm. De specificaties werden vrij beschikbaar voor ontwikkelaars, in lijn met het streven van de softwareproducent naar een open bestandsformaat.

De nieuwe ISO 32000-2:2017-versie van de pdf-norm (ISO 32000-2:2017 Document management -- Portable document format -- Part 2: PDF 2.0) maakt het gebruikers en ontwikkelaars nog gemakkelijker om met pdf-bestanden aan de slag te gaan. 14 % van de 972 pagina’s waarop de norm wordt omschreven, werd aangepast. De technische commissie zorgde daarbij vooral voor verduidelijking en specificeerde een aantal nieuwe functionaliteiten die de meest recente technologische ontwikkelingen ondersteunen. Zo beschrijft de norm hoe het pdf-formaat 3D-beelden integreert, hoe je metadata aan documenten toevoegt en hoe gebruikers digitale handtekeningen op een pdf kunnen verifiëren.

Meer weten over deze nieuwe norm? Lees het ISO-artikel of neem contact met ons op.