De vernieuwde ISO 9004-norm als sleutel tot een succesvol bedrijf

dit is de taalnl

De vernieuwde ISO 9004-norm als sleutel tot een succesvol bedrijf

Bedrijven houden het almaar minder lang uit. En die tendens zal zich voortzetten, zo voorspelt strategieconsultancybedrijf Innosight in zijn recentste Corporate Longevity Forecast: “De gemiddelde levensduur van een bedrijf op de Standard & Poor's 500, de Amerikaanse beursindex, bedraagt tegen 2027 amper 12 jaar”. Om tegenwicht te bieden, publiceerde de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) in april een nieuwe versie van de kwaliteitsmanagementnorm ISO 9004.
 
Waarom gaan ondernemingen sneller over de kop? Innosight schotelde die vraag voor aan de bedrijfswereld zelf. Uit het onderzoek kwamen 4 hoofdredenen: nieuwe technologieën, economische verschuivingen, disruptieve concurrenten en een gebrek aan kennis en slagkracht om zich voor te bereiden op de toekomst. De nieuwe ISO 9004 biedt bedrijven en organisaties een leidraad om deze en andere uitdagingen het hoofd te bieden en hun resultaten te optimaliseren.

Geïnspireerd door ‘s werelds meest succesvolle bedrijven

“Maar ISO 9004 doet meer dan bedrijven helpen te overleven. De norm biedt een kader voor blijvend bedrijfssucces”, vertelt Charles Corrie, secretaris van ISO/TC 176/SC 2, het subcomité dat de norm ontwikkelde. “Wanneer bedrijven falen, is dat meestal omdat ze zich niet efficiënt kunnen aanpassen aan een nieuwe marktsituatie, technologische veranderingen of toenemende concurrentie. ISO 9004 helpt hen te anticiperen op dergelijke factoren. Daarvoor haalden we de mosterd bij ‘s werelds meest succesvolle ondernemingen. De strategieën, beste praktijken en ervaringen van die organisaties vormen de inhoudelijke basis voor de nieuwe norm.”

Een tandje bijsteken

De nieuwe ISO 9004 is een herziening van de ISO 9004:2009-versie en helpt organisaties om nog een stapje verder te gaan dan de ISO 9001-norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Daarvoor zoomt ISO 9004 in op topics zoals het bepalen en implementeren van strategieën, policy’s en doelstellingen binnen de bredere context van de visie, missie, waarden en bedrijfscultuur van een organisatie.
 
Wil je meer weten over ISO 9004 en andere managementnormen? Contacteer ons. Om de norm aan te kopen, kan je terecht in de e-shop van het NBN.
 
De vernieuwde ISO 9004-norm in detail ontdekken, dat kan tijdens ons seminarie ‘ISO 9004: van conformiteit naar prestatievermogen van de organisatie’. De opleiding gaat door op woensdag 28 november 2018 van 09.30 tot 17.30 uur. Schrijf je hier in.