Denk mee na over een vernieuwde schrijfnorm

dit is de taalnl

Denk mee na over een vernieuwde schrijfnorm

Duik eens diep in je archieven en vergelijk een brief of document uit 2002 met een document van 2019. Merk je een verschil? De digitale revolutie heeft onze manier van communiceren sterk beïnvloed. We schrijven anders en maken onze documenten anders op. De Belgische schrijfnorm die sinds 2002 richtlijnen aanreikt voor het opmaken van documenten is dan ook aan een opfrissing toe. Help jij mee bepalen wat de nieuwste schrijfnorm wordt?

Organisaties helpen bij het opstellen van eenvoudige, leesbare en uniforme schriftelijke documenten, die makkelijk leesbaar en uitwisselbaar zijn: dat was de doelstelling van de Franstalige en Nederlandstalige NBN-norm Z 01-002 in 2002. En dat blijft ook de doelstelling van de vernieuwde versie waar het NBN werk van wil maken. Alleen heeft de norm nood aan een nieuw kleedje, dat past bij onze huidige digitale wereld.

De voordelen van een moderne schrijfnorm

De schrijfnorm bij de tijd brengen, is meer dan een vrijblijvende denkoefening. Het zorgt immers voor duidelijke richtlijnen in een heel breed en divers domein. Bovendien leer je:

  • hoe je geschreven documenten leesbaar maakt voor de gebruikers;
  • hoe je een heldere, eenvoudige indeling opstelt;
  • hoe je documenten opstelt die uniform zijn over alle sectoren heen;
  • hoe data, nummers en getallen, afkortingen en meeteenheden correct voorgesteld worden;
  • hoe je hierbij bedrijfsgebonden stijlen en persoonlijke voorkeuren verwerkt.

Startschot op 14 maart 2019

Wil je meewerken aan een vernieuwde norm voor schriftelijke communicatie, registreer je dan voor het kick-off event ‘Herziening Belgische schrijfnorm’ op 14 maart 2019.

Tijdens dit event brengt het NBN verschillende experts samen voor wie taal, communicatie en administratie een belangrijke rol speelt. Het normproject wordt uitgelegd en uitgestippeld en je krijgt alle informatie die je nodig hebt om samen met het NBN aan de slag te kunnen voor het herzien van de Belgische schrijfnorm uit 2002.

 

Interesse?

Het evenement vindt plaats op donderdag 14 maart 2019 van 14:00 tot 16:00 uur in Brussel. Registreer je nu voor deze inspirerende namiddag.