Een lagere energiefactuur dankzij de energieaudit

dit is de taalnl

Een lagere energiefactuur dankzij de energieaudit

Een energieaudit legt in je bedrijfsgebouw probleemgebieden bloot die veel energie verbruiken. Door die aan te pakken, vermindert je energieverbruik, verlaagt je energiefactuur én verkleint je ecologische voetafdruk.

Energieaudits zijn voor iedereen toegankelijk. Toch zijn maar weinig mensen zich ervan bewust dat ze bestaan of hoe nuttig ze zijn.

 

Wat is een energieaudit?

Energieaudits bepalen de energie-efficiëntie van gebouwen. Met andere woorden: hoe je energie bespaart voor hetzelfde werk. Zo’n audit beoordeelt je huidige verbruik. Met die informatie detecteer je energieverslinders en doe je de nodige aanpassingen om je energiekosten te verlagen.

TIP

Het is raadzaam om altijd een energieaudit te laten uitvoeren voor je een systeem voor hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen – invoert.

Hoe gaat een energieaudit in zijn werk volgens NBN EN 16247-2:2022?

Zo’n doorlichting bestaat uit 3 delen: evaluatie, tests, en aanbevelingen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

  1. Evaluatie: het bedrijfsgebouw wordt onderzocht om het energieverbruik en de probleemgebieden te bepalen.
  2. Tests: tijdens een luchtdichtheidstest wordt het gebouw gecontroleerd op luchtlekkage. Ook beoordeelt hij het energieverbruik door middel van een thermografische scan en andere apparatuur zoals infraroodcamera’s, oppervlaktethermometers en ovenefficiëntiemeters.
  3. Aanbevelingen: de auditor levert een gedetailleerde lijst af met aanbevelingen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Na de controle krijg je een rapport met een overzicht van het energieverbruik, een energieclassificatie en suggesties om je energieverbruik te verlagen.

 

Normen voor energieaudits

De nieuwe norm NBN EN 16247-2:2022 omschrijft energieaudits in gebouwen. Het document omschrijft de voorwaarden, aanpak en hulpmiddelen voor een energiedoorlichting in een gebouw.

De norm NBN EN 16247-2:2022 wordt toegepast in combinatie met NBN EN 16247-1, Energie-audits - Deel 1: Algemene vereisten.

Normen voor energieaudits aanschaffen?

Koop in onze e-shop de norm NBN EN 16247-2:2022 voor energieaudits in gebouwen.