Gezondheid en veiligheid op het werk met andere focus

dit is de taalnl

Gezondheid en veiligheid op het werk met andere focus

De arbeidswereld evolueert voortdurend. En zo dus ook verandert de focus bij gezondheid en veiligheid op het werk.
 

Werknemers beschermen door de jaren heen

Vroeger lag bij OH&S (occupational health and safety) de nadruk voornamelijk op preventie van ongevallen op de werkplek. Of op de gezondheidseffecten op lange termijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Eens die risico’s onder controle waren, ging de aandacht meer naar problemen zoals spier- en skeletschade of gehoorverlies.

Tegenwoordig wordt veel belang gehecht aan de psychologische gezondheid en het welzijn van werknemers in het algemeen. Zeker ook door de gevolgen van de COVID-19-pandemie.
 

Managementsystemen voor veiligheid en gezondheid op het werk (OH&S)

Voor organisaties die de gezondheid en veiligheid van hun werknemers willen verbeteren, werd ISO 45001 ontwikkeld. Dankzij deze norm verminderen de risico’s op de werkplek en verbeteren de werkomstandigheden. ISO 45001 helpt om een veilige en gezonde werkplek te creëren. Maar ook om werk gerelateerd letsel en slechte gezondheid te voorkomen. Bovendien helpt de norm om de prestaties op dit gebied voortdurend te verbeteren.
 

Handboek voor kmo’s

De impact van verwondingen, ziekte of — in het slechtste geval — sterfgevallen op het werk is vaak overweldigend voor kmo’s. Daarom biedt het handboek 45001 aanvullende richtlijnen, specifiek voor kleine organisaties.
 

Psychologische veiligheid en gezondheid op het werk

De laatste jaren worden steeds meer werknemers blootgesteld aan psychosociale risico’s die hun geestelijke gezondheid schaden. Om dat probleem aan te pakken, ontwikkelde ISO een internationale norm die richtlijnen geeft voor het beheer van psychologische gezondheid op het werk: ISO 45003.
 

Vinger aan de pols blijven houden

De ISO-normen voor OH&S-management blijven focussen op de ondersteuning van organisaties om werk gerelateerd letsel en slechte gezondheid te voorkomen. Mét resultaat. Want de normen beschermen niet alleen de werknemers in de frontlinie. Ze leiden uiteindelijk ook tot een beter moreel van het personeel, betere producten en diensten én stabiele inkomsten.

TIP

Aan de slag met normen voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer

  • ISO 45001 is beschikbaar in onze e-shop: ISO 45001
  • Ben je een kleine organisatie? En krijg je graag extra richtlijnen voor de uitvoering van ISO 45001: Handboek voor ISO 45001
  • Interesse in ISO 45003, de norm voor psychologische gezondheid op de werkplek? Ook deze norm is verkrijgbaar in de NBN-shop: ISO 45003