Glij veilig de pistes af … dankzij de normen!

dit is de taalnl

Glij veilig de pistes af … dankzij de normen!

Het skiseizoen is weer in volle gang. Misschien heb jij ook besloten om je oude skimateriaal op te bergen en nieuwe ski’s en skischoenen aan te schaffen. Maar of je nu beschikt over nieuwe ski’s, tweedehandsmateriaal, of besluit om ski’s te huren, het is van het grootste belang om je skibindingen goed af te stellen alvorens je de hellingen afglijdt.

Verder is het verstandig om een skihelm te dragen, want die verkleint het risico en de ernst van verwondingen aan het hoofd. Wist je echter dat normen er mee voor zorgen dat je veilig kan skiën?

Het belang van de bindingen

Ski’s, skischoenen en bindingen zijn meestal niet afkomstig van dezelfde fabrikant, maar moeten wel onderling compatibel zijn. Hierbij spelen normen een belangrijke rol.
Fabrikanten van skimateriaal vertrouwen op ISO-normen (opgesteld door de International Organization for Standardization) voor de schroefafmetingen van skibindingen, de montagekenmerken of de zone waar de binding op de ski wordt gemonteerd.

Of skischoenen in de juiste omstandigheden loskomen van de ski’s hangt bijvoorbeeld af van de afmetingen en het ontwerp van de contactzones. De normen leggen die zones heel precies vast. Daarom kan het gebeuren dat je ski’s loskomen bij een valpartij. Het is natuurlijk frustrerend om nadien in de poedersneeuw op zoek te gaan naar je ski’s, je skischoenen weer in te klikken en tegelijk je evenwicht te bewaren. Maar als het je nog eens overkomt, denk eraan dat het om je veiligheid gaat en dat het dankzij de normen is dat je bindingen optimaal zijn afgesteld.

De skihelm zit in de lift

De skihelm is een ander belangrijk veiligheidselement voor skiërs en snowboarders, al bestaat er nog heel wat discussie over de efficiëntie van skihelmen bij het voorkomen van dodelijke hoofdverwondingen. Daar waar de skihelm voor het jaar 2000 nog weinig te zien was op skipistes, is het gebruik ervan intussen ingeburgerd bij de meeste skiërs en snowboarders in Europa en de Verenigde Staten.

Er bestaan verschillende types. In het algemeen bestaat de helm uit een schaal van harde kunststof/hars met een binnenvoering. De meest recente modellen hebben vaak extra kenmerken, zoals ventilatieopeningen, een vizier, bril- en camerasteunen enz.

De Europese norm EN 1077 beschrijft kenmerken zoals het schokabsorberend vermogen en de penetratieweerstand van de helm, met bijbehorende testmethoden. Hij onderscheidt klasse A- en klasse B-helmen. Klasse A-helmen bieden de beste bescherming en moeten bestaan uit een volledige schaal zodat het gehele hoofd wordt beschermd. Klasse B-helmen bieden iets minder bescherming, maar houden de oren vrij zodat de skiër beter kan communiceren.

Bij een val op ijzige sneeuw kan het dragen van een helm het verschil betekenen tussen een kleine en een potentieel dodelijke verwonding aan het hoofd. Als u kiest voor het dragen van een helm, ga dan na of hij goed aansluit en voldoet aan de eisen van de algemeen aanvaarde normen voor wintersporten.

Geniet van je skivakantie en glij zalig op de besneeuwde hellingen! De normen van vandaag zorgen ervoor dat je skimateriaal veilig en betrouwbaar is. Neem echter geen onverantwoorde risico’s zodat je ten volle van de ‘après-ski’ kan genieten!