Groene vingers? Dankzij deze normen voor tuingereedschap kan je veilig aan de slag

dit is de taalnl

Groene vingers? Dankzij deze normen voor tuingereedschap kan je veilig aan de slag

April is de uitgelezen maand om de winterschade in tuinen en parken op te meten en ze klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Ben je professioneel of in je vrije tijd in de weer met tuingereedschap? Let dan op je veiligheid: draag de nodige bescherming en controleer regelmatig of het materiaal dat je gebruikt nog aan de veiligheidsnormen voldoet.
 
In de lente komen tuinen en parken tot leven. Het is de aangewezen tijd om bloembollen van zomerbloeiers, zoals dahlia’s en lelies te planten. Ook gazons zijn na de winter toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Sommige heesters en fruitbomen kunnen nu zelfs al gesnoeid worden. Wil je al deze werkzaamheden veilig (laten) uitvoeren? Houd dan rekening met onderstaande normen voor tuingereedschap.

Van hakselaar tot grasmaaier

Hier zijn enkele concrete voorbeelden van normen voor tuingereedschap die aandacht besteden aan betrouwbaarheid en veiligheid. Ben je niet zeker of je tuingereedschap voldoet aan de norm? Laat het nakijken of vraag raad aan de fabrikant.
  • De norm NBN EN 13683+A2/AC bevat veiligheidseisen voor aangedreven hakselaars en versnipperaars. Deze machines worden onder andere gebruikt voor het verhakselen van snoeihout. De invoeropening van de machines moet klein genoeg zijn, of de afstand ervan tot het snijgedeelte voldoende groot, om te vermijden dat de gebruiker ernstig verwond raakt aan de hand of arm.
  • NBN EN 13684+A3 gaat over grasmatbeluchters en verticuteermachines. De norm bepaalt onder meer dat de gebruiker beschermd moet zijn tegen contact met hete of bewegende delen en niet mag geraakt worden door weggeslingerde objecten. Ook mogen de tanden van de verticuteermachine niet loskomen wanneer de machine over een hard voorwerp rijdt.
  • NBN EN 786+A2 behandelt handgeleide graskantenmaaiers en graskantensnijders met elektrische aandrijving. De werking van deze toestellen berust doorgaans op een nylondraad die zeer snel wordt rondgeslingerd en zo het gras maait. Een geschikte afscherming moet vermijden dat de gebruiker in contact komt met deze draad. Bij zware toestellen (gewicht ≥ 6 kg) draag je best het meegeleverde schouderharnas. Zo vermijd je rugklachten.
  • NBN EN ISO 5395 ten slotte gaat over grasmaaiers met benzinemotor. De norm bestaat uit 3 delen en behandelt de veiligheid van grasmaaiers met meelopende bestuurder en de zwaardere modellen met bestuurderszitplaats (zitmaaiers). De norm bepaalt bijvoorbeeld onder welke hellingsgraden zitmaaiers stabiel moeten blijven. Zo wordt vermeden dat de bestuurder ernstig verwond geraakt onder het gewicht of de bewegende messen van het gereedschap.
Dankzij deze veiligheidsnormen kan je erop rekenen dat je tuingereedschap betrouwbaar en veilig is. Zo kan je volop genieten van een mooie tuin!