Haal je energieverbruik naar beneden met ISO 50001

dit is de taalnl

Haal je energieverbruik naar beneden met ISO 50001

Het wereldwijde energieverbruik is meer dan verdubbeld in de afgelopen 40 jaar. Bovendien is onze energieconsumptie verantwoordelijk voor een stijging van bijna 60 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
 

Energieverbruik beter beheren helpt niet alleen onze planeet, het bespaart jouw organisatie en onze samenleving ook een heleboel geld.
 

ISO 50001: energiemanagementsystemen – eisen met gebruiksrichtlijnen helpt organisaties bij het invoeren van een energiemanagementsysteem en met een efficiënter en effectiever energieverbruik.

 

Wat is een energiemanagementsysteem?

Een energiemanagementsysteem helpt organisaties om hun energieverbruik beter te beheren. Door het ontwikkelen en uitvoeren van een energiebeleid, het vaststellen van haalbare doelstellingen voor energieverbruik en het ontwerpen van actieplannen om die doestellingen te bereiken. Bijvoorbeeld door de implementatie van nieuwe energie-efficiënte technologieën, vermindering van energieverspilling of verbetering van de huidige processen om energiekosten te verlagen.

 

Wat zijn de voordelen van ISO 50001 voor jouw organisatie?

ISO 50001 is ontworpen om organisaties te helpen hun energieprestaties te verbeteren door effectiever gebruik te maken van hun energie-intensieve activa.
 

Verbeterde energieprestaties zorgen voor snelle voordelen voor jouw organisatie. Door maximaal gebruik te maken van energiebronnen en energie gerelateerde activa, verminderen zowel de kosten als het verbruik.
 

De voordelen zijn uiteenlopend:

  • verlagen van kosten
  • verminderen van de milieu-impact
  • verbeteren van je reputatie
  • verhogen van concurrentievermogen
     

Voor wie is ISO 50001 bedoeld?

Zoals elk ISO-managementsysteem kan ISO 50001 worden geïmplementeerd door elke publieke of particuliere organisatie ongeacht de omvang, activiteit of geografische locatie.
 

ISO 50001 stelt geen doelen voor het verbeteren van de energieprestaties. Dat wordt overgelaten aan de gebruiker of regelgevende instantie. Dat betekent dat elke organisatie, ongeacht haar huidige energieprestatieniveau, ISO 50001 kan implementeren en in haar eigen tempo haar energieverbruik kan verbeteren.

Hilton: een succesverhaal

Hilton, een van ’s werelds grootste hotelketens, was het eerste wereldwijde horecabedrijf dat een ISO 50001-certificering behaalde. Dankzij een uitgebreide verbetering van haar meetplatform voor prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De besparingen waren aanzienlijk. Het energieverbruik van Hilton werd verminderd met 20,6% en de koolstofuitstoot met 30%.

Meer weten over ISO 50001?

Wil jij ook starten met energiemanagement in jouw organisatie? ISO 50001 helpt je op weg.

Met ISO 50001 aan de slag?

Zo heb je meteen het overzicht in handen van alle vereisten voor een doeltreffend energiemanagementsysteem.