Hebben we nog voldoende water?

Water is een basisbehoefte en levensnoodzakelijk voor alle leven op aarde. Zowel mensen, dieren als planten hebben deze bron nodig om te overleven. Jammer genoeg is water schaars geworden in sommige landen. En verbetering is niet meteen in zicht. De waterproblematiek staat wereldwijd als hekel punt op de agenda. Hoe kunnen overheden dit oplossen? Wat als er rampen uitbreken en er geen water meer is? Wat met armoede en watervoorzieningen? Wat kunnen wij als mensen eraan doen? Goed om daar even bij stil te staan.

Daarom hebben de Verenigde Naties 22 maart tot Wereldwaterdag uitgeroepen. Zo proberen ze die problematiek de nodige aandacht te geven. En ook normen dragen een steentje bij.

Hoera voor Wereldwaterdag

Het doel van de Wereldwaterdag is om het bewustzijn over de waterproblematiek te verhogen, kennis daarover te delen en zich beter voor te bereiden op rampen. Hiermee hoopt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ook dat gemeenschappen en politici geïnspireerd worden om acties te ondernemen. Op die manier kunnen we levens en bezittingen proberen te redden, armoede verminderen en een duurzame ontwikkeling opbouwen.

Ook normen helpen!

Wist je dat er tal van normen bestaan die de waterproblematiek aanpakken? Enkele voorbeelden:

 • ISO 24518 – Activities relating to drinking water and wastewater services - Crisis management of water utilities heeft stappen gedefinieerd die moeten worden ondernomen als er een ramp uitbreekt en water schaars wordt. Deze norm helpt waterbedrijven tijdens zo’n noodgevallen genoeg water te voorzien van goede kwaliteit en te zorgen voor sanitaire voorzieningen, rioleringen en algemeen herstel.
 • ISO 16075 – Guidelines for treated wastewater use for irrigation projects bevat aanbevelingen voor de ontwikkeling en uitvoering van projecten met gezuiverd afvalwater. In ontwikkelingslanden zijn zulke projecten noodzakelijk om inwoners van water te voorzien. Bovendien is het ook goed voor de landbouw en het milieu. Denk bijvoorbeeld maar aan irrigatie van akkers.
 • ISO 14046 – Environmental Management – Water footprint – Principles, requirements and guidelines helpt je organisatie water efficiënt te beheren en verspilling te vermijden.
 • ISO 19250:2010 – Water quality – Detection of Salmonella spp reikt methodes aan om de Salmonella-bacterie in water op te sporen en dus ziektes tegen te gaan.

Wat kan jij doen?

Om zorgzaam met water om te springen, kan je in je dagelijkse leven allerlei tips toepassen:

 • Hou je douchesessies kort. Neem ook een douche in plaats van een bad. Dat verbruikt minder water.
 • Kies voor een spaardouchekop. Die verlaagt het waterdebiet door de weerstand te verhogen, maar je zal er niets van merken. Comfort gegarandeerd!
 • Draai de kraan toe als je je tanden poetst. Gebruik een beker. Want wist je dat je anders makkelijk 1 tot 2 liter water verbruikt? Dat is 1.000 liter per jaar!
 • Installeer een wc op basis van regenwater.
 • Laat het water niet lopen bij het afwassen maar vul de spoelbak.
 • Herstel onmiddellijk een lekkende kraan of toilet. Dat verbruikt makkelijk zo’n 140.000 liter per jaar.
 • Heb je aan je bad of douche nog twee kranen voor warm en koud water? Investeer dan in een mengkraan. Zo krijg je onmiddellijk de gewenste watertemperatuur zonder water te verspillen.
 • Draai alleen maar volle wasmachines. Je verbruikt minder water en minder zeep.
 • Was je auto met emmers en niet met de waterslang.
 • Geef je planten alleen water als ze het nodig hebben. Er sterven meer planten aan te veel dan te weinig water.

 Meer tips? Snuister eens rond op het internet. Zo krijg je nog tal van andere ideeën.