Herziene ISO 2451-norm tilt cacaokwaliteit naar hoger niveau

dit is de taalnl

Herziene ISO 2451-norm tilt cacaokwaliteit naar hoger niveau

We eten met z’n allen meer chocolade. Vooral in de VS en het Midden-Oosten stijgt de vraag naar het zoete goed. Bovendien worden we kritischer over de kwaliteit van chocolade én gaat onze voorkeur alsmaar vaker naar pure chocolade. Hoe kan de industrie ervoor zorgen dat de cacao die miljoenen cacaoboeren wereldwijd telen, de groeiende kwaliteitsverwachtingen inlossen? 
 
Sinds 1973 wordt cacao, het cruciale ingrediënt van chocolade, onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole. Dit kan volgens de norm ISO 2451 – Cocoa beans – Specification and quality requirements. Deze internationale norm biedt een maatstaf om cacaobonen van de beste kwaliteit te garanderen. Zo beschrijft de norm de eisen voor classificatie en testmethodes, maar ook de richtlijnen voor het verpakken en stockeren van cacao. Daarnaast bevat ISO 2451 aanbevelingen voor de vorm, kleur, grootte en vochtgehalte van de bonen.

Uniforme kwaliteitseisen en testmethodes

Sinds de introductie kreeg de ISO 2451-norm verschillende updates. Dankzij de meest recente herziening worden de kwaliteitseisen en testmethodes van cacaobonen wereldwijd gelijkgesteld. Op die manier speelt de norm in op de behoefte van verschillende partijen die betrokken zijn bij de internationale handel in cacaobonen. 
 
MacMillan Prentice, Co-Secretary van ISO/TC 34/SC 18 licht toe: “Om wereldwijd een gemeenschappelijke taal, algemene vereisten en een strikte classificatie rond de kwaliteit van cacaobonen te garanderen werd ISO 2451 aangepast. Zo kan de cacaokwaliteit wereldwijd sneller en makkelijker worden afgetoetst.” Verschillende stakeholders werkten mee aan de hierziening, waaronder vertegenwoordigers uit de privésector en overheden.

Goed nieuws voor Belgische chocolatiers

Chocolade van Belgische bodem geniet wereldwijde faam, ondermeer omdat onze chocoladefabrikanten resoluut kiezen  voor cacaobonen van superieure kwaliteit. Een internationaal akkoord rond de kwaliteit van de cacaoboon in de vorm van deze herziene norm, is dan ook een goede zaak voor onze chocolatiers. Vanaf 2018 krijgen ze makkelijker garanties dat hun bonen aan de allerhoogste kwaliteitseisen beantwoorden.  
 
Wil je meer weten over de herziening van ISO 2451? Aarzel niet om ons te contacteren.