Hoe de vernieuwde ISO 8124-1-norm speelgoed nog veiliger maakt

dit is de taalnl

Hoe de vernieuwde ISO 8124-1-norm speelgoed nog veiliger maakt

Kinderen zijn kwetsbaar. Ze zijn klein, onbezonnen en kunnen gevaar moeilijk inschatten. Daarom is de veiligheid van speelgoed van cruciaal belang. Om die veiligheid te helpen waarborgen, publiceerde ISO, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie, de ISO 8124. Deel 1 van de norm kreeg recent een update. 
 
Kan speelgoed gevaarlijk zijn? Absoluut. Scherpe punten of stukken touw vormen bijvoorbeeld een risico. Babies en peuters kunnen losse stukjes inslikken. Speelgoed kan gevaarlijke stoffen zoals ftalaten  of metalen bevatten, die vrijkomen als kinderen op het speelgoed sabbelen. En een schommel of trampoline leidt niet zelden tot serieuze ongevallen. ISO 8124 helpt producenten om speelgoed correct te ontwerpen en te vervaardigen, met grote aandacht voor de veiligheid van het kind. 

Kleine klantjes, grote norm

ISO 8124 – Veiligheid van speelgoed is één van de meest uitgebreide en gedetailleerde ISO-normen: ze telt maar liefst 150 pagina’s. De norm bestaat uit een aantal delen. ISO 8124–2, bijvoorbeeld, zoomt in op de brandveiligheid van speelgoed, terwijl deel 4 de veiligheidsregels voor schommels, glijbanen en ander buitenspeelgoed definieert. In april werd deel 1 van de norm aangepast. ISO 8124-1 – Veiligheid van Speelgoed -  Veiligheidsaspecten in relatie tot mechanische en fysieke eigenschappen beschrijft de vereisten voor speelgoed dat ontworpen werd voor kinderen jonger dan 14 jaar (vorm, grootte, omtrek, enz.), geeft details rond de testmethodes en specificeert welke waarschuwingen en gebruiksaanwijzigingen producenten aan het speelgoed moeten toevoegen.

Enkele belangrijke wijzigingen

In de nieuwe versie van ISO 8124-1 werden volgende wijzigingen aangebracht:
  • Enkele definities – touwen, elastiek, papier, geluidsniveau, enz. – kregen een update en er werden een aantal definities toegevoegd en weggelaten.
  • De norm past de waarschuwingsplicht aan. 
  • Het gebruik van bepaalde materialen werd herzien, zoals de aanwezigheid van touwen of bandjes.
  • De norm beschrijft voor het eerst vereisten voor speelgoed zoals jojo’s, glijbanen, enz.

Veiligheid van speelgoed: geen kinderspel!

Christian Wetterberg is de voorzitter van het technische comité dat zich bezighoudt met het opstellen van de veiligheidsnorm. Hij is van mening dat de uitgebreide ISO-norm rekening houdt met alle mogelijke gevaren die speelgoed met zich zou kunnen meebrengen. De norm heeft wereldwijd bijzonder veel invloed op de ontwikkeling van speelgoed. “ISO 8124 speelt in veel landen de hoofdrol in de keuze van materialen voor speelgoed. Uiteraard is het dus belangrijk dat de norm up-to-date blijft”, aldus Christian Wetterberg. 
Concreet is de norm relevant voor Belgische producenten die speelgoed exporteren naar landen die ISO 8124-1:2018 aanvaarden, zoals Australië, Nieuw Zeeland, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika en Vietnam. Voor export naar de VS en binnen Europa moeten ze de normen ASTM F963 (VS) en EN 71 (Europa) volgen.

Zelf meeschrijven aan normen over speelgoed?

Ben je actief in de sector van speelgoed? Ben je bezig met de veiligheid van speelgoed? Als expert bij het NBN kun je actief deelnemen aan de normontwikkeling. Contacteer Iris Provoost voor meer info.
Wens je meer informatie over deze norm? Contacteer ons.