Hoe normen de ideale zonnebril vormgeven: een blik achter de schermen

dit is de taalnl

Hoe normen de ideale zonnebril vormgeven: een blik achter de schermen

Met de zomer voor de deur gaan zonnebrillen als warme broodjes over de toonbank. Naast een hip design en een modieuze montuur zijn kwaliteit en bescherming ook belangrijke aandachtspunten bij de aankoop van een nieuw exemplaar.
 
Daarvoor worden op de zonnebrillenmarkt verschillende internationale en Europese normen gehanteerd. We maken je graag wegwijs.
 

Ultraviolet schaakmat

Uv-straling is niet alleen schadelijk voor de huid, maar ook voor de ogen. Een degelijke zonnebril filtert deze stralen en kan zo aandoeningen als cataract, verminderd zichtvermogen en ooglidkanker helpen te vermijden. Daarom moeten zonneglazen binnen de Europese wetgeving uv-licht met een golflengte tot 380 nm wegfilteren. Een etiket ‘UV 400’ op de bril betekent dat uv-licht tot 400 nm wordt weggefilterd.
 

Kleurintensiteit in cijfers gegoten

De norm NBN EN ISO 12312-1 legt de filterkwaliteit in cijfers vast. Zonnebrillen die aan deze norm voldoen, herken je  aan het CE-teken, gevolgd door een getal van 0 tot 4. Dit cijfer geeft de kleurintensiteit van de glazen of de bescherming tegen verblinding weer. In een notendop, een zonnebril met het cijfer:
  • 0 is geschikt bij bewolkt weer (dit exemplaar biedt dus geen bescherming);
  • 1 is geschikt bij een gesluierde hemel met getemperde zon;
  • 2 is geschikt bij mooi weer met matige zon (deze filtersterkte volstaat meestal voor de Belgische zon);
  • 3 is geschikt bij helder weer met felle zon (zoals aan zee, in de bergen of in de tropen);
  • 4 is geschikt bij uitzonderlijk fel licht (zoals bij winter- of watersport).

Vormvereisten in kaart

Naast bescherming tegen verblinding en uv-straling beantwoordt de ideale zonnebril ook aan een aantal vormelijke vereisten. Zo is er de norm NBN EN ISO 12312-1 voor producenten. Die bevat een reeks vereisten voor de fabricage van zonnebrillen. Zo mag een zonnebril bijvoorbeeld geen scherpe randen hebben of het gezichtsvermogen verminderen.
 
Verder bevat de norm ook specificaties en instructies die de zonnebrilindustrie helpen om haar producten efficiënt en betrouwbaar te testen. Zo komen er zeker geen zonnebrillen met onvoldoende bescherming op de markt. Kortom, normen kunnen als handige checklist dienen om met een gerust hart en de juiste zonnebril van de zon te genieten.

NBN EN ISO 12312 aankopen?

Wil je graag op de hoogte blijven over de nieuwste normen?