Hoe normen het succes van artificiële intelligentie in de hand werken

dit is de taalnl

Hoe normen het succes van artificiële intelligentie in de hand werken

Artificiële intelligentie (AI) is al lang geen sciencefiction meer. Van fabrieken, de transportsector en banken tot de medische wereld: overal vind je AI-toepassingen die processen slimmer en efficiënter maken. En dit is slechts het begin. AI krijgt de volgende jaren een alsmaar grotere impact op onze manier van leven, werken en zakendoen. Om alles in goede banen te leiden, zijn normen in de maak.

Denk jij bij het woord ‘artificiële intelligentie’ enkel aan robots of zelfrijdende auto’s? De term roept inderdaad vooral beelden uit sciencefictionseries op. AI-toepassingen zijn echter niet altijd zo futuristisch. De term AI staat voor het geheel van technologieën die samenwerken om machines slimmer te maken, zodat ze patronen en regels ontdekken in grote hoeveelheden data.

Disruptie en onzekerheid

De technologieën – machine learning, big data, analytics, het Internet of Things, enz. – die machines intelligent maken, zijn vandaag massaal voorhanden. Toch blijft de implementatie van AI vaak een uitdaging. AI zorgt immers voor disruptie en dus een pak vraagtekens. Organisaties moeten hun interne werking aanpassen om deze vooruitgang door te voeren. En de maatschappij bekijkt de evolutie met argusogen: hoe staat het met privacy en security? Zal AI onze jobs afnemen? 

Normen voor houvast

Een domein zoals AI dat zo snel evolueert en ook vragen oproept, heeft nood aan afspraken die een houvast bieden. Normen bieden hier een ideaal kader.

“Technologie is een vast onderdeel geworden van ons leven: elk individu en elk bedrijf uit elke sector krijgen ermee te maken. Bovendien wordt technologie alsmaar intelligenter. Wist je dat onze huidige smartphones meer intelligentie bevatten dan alle Apollo-missies samen? Daarom zijn er normen voor AI nodig”, aldus Wael William Diab. Diab, senior director bij Huawei, is een technologiestrateeg met meer dan 850 ICT-gerelateerde patenten op zijn naam. Vandaag is hij de voorzitter van de technische subcommissie die ISO en de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) eind 2017 in het leven riepen om normen voor AI te ontwikkelen.

Volledige AI-ecosysteem onder de loep

“Mensen willen begrijpen hoe AI werkt. Enkel dan zullen ze het volledig omarmen”, gaat Diab verder. “Vandaar onze inspanningen voor normalisatie. Ik verwacht dat er veel normen zullen worden ontwikkeld, vooral in domeinen die iedereen aanbelangen. En dat juich ik toe. Normen zullen helpen om van AI een succes te maken.”

Hoe werkt de subcommissie?

Omdat AI zo’n breed domein is waar heel wat stakeholders en processen bij komen kijken, heeft de normalisatiecommissie die Wael William Diab voorzit verschillende werkgroepen in het leven geroepen, elk met hun eigen takenpakket. Wil je meer weten over de aanpak van de commissie, lees dan het tweede artikel uit deze blogreeks rond AI. Je krijgt er meer details over de werkgroepen en hun verantwoordelijkheden.   

Lees meer over de normalisering voor AI.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het werk rond AI in België, hou dan zeker onze nieuwsberichten in het oog of neem contact  met ons op.

En vergeet je niet te registreren voor onze nieuwsbrief