Hoe organiseer je een duurzaam evenement met ISO 20121?

dit is de taalnl

Hoe organiseer je een duurzaam evenement met ISO 20121?

Een succesvol evenement organiseren, is als een grote puzzel maken. Alle stukjes moeten naadloos in elkaar vallen. Elk jaar komen er bovendien nieuwe elementen bij om rekening mee te houden. Zit je zelf mee in de organisatie van een evenement, dan weet je bijvoorbeeld als geen ander dat milieu-impact vandaag hoog op de agenda staat. Maar hoe maak je duurzame keuzes voor jouw evenement? De ISO 20121-norm biedt licht in het duister.

De zomermaanden staan garant voor een drukke agenda. Festivals, sportevenementen, openluchttheaters en tal van andere – ook kleinere – buitenactiviteiten brengen massa’s mensen op de been. En veel volk, dat betekent vaak een enorm verbruik aan energie en water, bergen afval en mogelijke overlast voor de omgeving. Als organisator moet je daarnaast de samenwerking met tal van partners en leveranciers in goede banen leiden. Het grote voordeel: met ISO 20121 sta je er niet alleen voor.

 

ISO 20121 als duurzaamheidskompas

De internationale norm ISO 20121 ‘Managementsystemen voor duurzame evenementen – Richtlijnen en eisen voor gebruik’ werd voor het eerst gebruikt bij de organisatie van de Olympische Spelen 2012 in Londen. Sindsdien is het een essentieel hulpmiddel bij de organisatie van duurzame evenementen, groot en klein. De norm maakt dan ook gebruik van de bekende Plan-Do-Act-Check-benadering, die je ook vindt in populaire managementnormen zoals ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en ISO 14001 (milieumanagement).

De meerwaarde van ISO 20121 in 8 voordelen:

  1. een milieuvriendelijke reputatie voor je organisatie;
  2. minder kosten voor onder andere water en energie;
  3. een verantwoorde locatiekeuze;
  4. transparante richtlijnen voor onder meer afvalbeheer, sanitair en mobiliteit;
  5. een sterkere band met de buurtbewoners door bv. werkgelegenheid;
  6. focus op een duurzame voedselstrategie en gezond leven;
  7. praktische tips voor eventcommunicatie;
  8. advies over verantwoord inkopen.

We hebben als enige Belgische festival twee erkenningen gekregen in 2019: het toeristische ecolabel Green Key en een ISO 20121-certificering. Zo stellen we ons bij elke stap in de organisatie de vraag of wat we doen bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.

 

Samuel Chappel, een van de oprichters en huidig directeur van het LaSemo-festival

Zelf aan de slag met ISO 20121?

Download de norm via onze e-shop of de gepersonaliseerde normencatalogus in myNBN.