Hoe zet je in het digitale tijdperk een efficiënt kennismanagementsysteem op? Onze experten getuigen.

dit is de taalnl

Hoe zet je in het digitale tijdperk een efficiënt kennismanagementsysteem op? Onze experten getuigen.

Op donderdag 16 mei 2019 organiseert het NBN een event rond ISO 30401:2019 – de nieuwe internationale norm voor het ontwikkelen, implementeren, evalueren en verbeteren van een kennismanagementsysteem. Benieuwd naar het wat en waarom van zo’n systeem? We vroegen het aan twee experten en tevens gastsprekers op het event: Françoise Rossion en Marc Borry.

Françoise Rossion is medeoprichter van K-ring Consulting, dat organisaties helpt met kennisorganisatie, -management en -overdracht. Daarnaast is ze voorzitter en docent aan de vakgroep informatie- en communicatiewetenschappen van de ULB en digitaliseringsconsultant en -trainer. Ook Marc Borry is helemaal thuis in kennismanagement, wel vanuit een heel andere invalshoek. Als adviseur op de afdeling Management van de Nationale Politieacademie brengt hij kennisgebieden en praktijkgemeenschappen in kaart en stimuleert hij kennisoverdracht.

Kennismanagement? Een definitie uit de praktijk

Sinds 2008 is Marc verantwoordelijk voor de coördinatie van kennismanagement bij de geïntegreerde politie – het overkoepelde niveau boven de federale en lokale politie. Hij licht toe wat dat juist inhoudt: “Net als de meeste organisaties draait onze werking op kennis. Vandaag hebben we de middelen om deze kennis slimmer in te zetten.  Maar hoe dat precies moet gebeuren, is vaak minder duidelijk. Een kennismanagementsysteem helpt daarbij. Je identificeert welke informatie essentieel is voor de ontwikkeling van je organisatie en structureert het bijbehorende bewaar- en deelproces. Het systeem combineert elementen uit onder meer human resources en IT. Zo heeft het een impact op zowel het management als de teams op de werkvloer.”

Waarom kennismanagement broodnodig is

“Een goed uitgewerkt kennismanagementsysteem levert een cruciaal concurrentievoordeel”, vult Françoise aan. “Sinds de opkomst van digitale technologie, sociale media en big data is het moeilijk om bij te houden welke kennis er allemaal leeft binnen een bedrijf. Organisaties met een goed draaiend kennissysteem kunnen hun kenniskapitaal vlot identificeren, bewaren, toegankelijk maken en delen. Zo nemen ze sneller effectievere beslissingen en werken ze makkelijker samen.”

“Bovendien blijft de kennis binnen je organisatie, ook als medewerkers het bedrijf verlaten”, gaat ze verder. “Deze nood is nu groter dan ooit. De manieren van werken veranderen. Jongeren willen meer flexibiliteit en veranderen makkelijker van werknemer dan vroeger. Marc vat het samen: “Kortom, met een kennismanagementsysteem maak je de juiste kennis op het juiste moment en de juiste plaats beschikbaar voor je medewerkers.”

De voordelen van een internationale leidraad

Volgens Françoise maakt de publicatie van ISO 30401:2019 duidelijk hoe breed de discipline reikt: “Lang ontbrak er een welomschreven kader voor kennismanagement. De nieuwe norm bundelt allerlei best practices en biedt een nuttig referentiekader – zowel voor organisaties die al ver staan met hun kennismanagementsysteem als voor zij die er net mee beginnen.”

“Dankzij de internationale norm hebben organisaties nu een leidraad”, bevestigt ook Marc. “De norm legt minimumeisen op voor je nieuwe of bestaande kennismanagementsysteem. Zo kan je je systeem afstemmen met de strategische doelstellingen van je organisatie en met de verwachtingen van de wetgever.”

Meer weten? Schrijf je in voor het NBN-event

Françoise en Marc delen hun ervaringen met kennismanagement op 16 mei tijdens het NBN-event ‘Managing business knowledge in the digital age’. Het wordt een erg interessante namiddag, zowel voor wie vertrouwd is met kennismanagement als voor ‘beginners’. Marc: “Op het event komen professionals bij elkaar om ervaringen te delen en te netwerken. Voor organisaties die op het punt staan een kennismanagementsysteem te implementeren is het de uitgelezen kans om vragen te stellen en inspiratie op te doen.”

Ook Françoise kan zich hierin vinden: “Het NBN-event is bovendien de ideale gelegenheid om het bestaan en het belang van de nieuwe ISO-norm in de kijker te zetten. Daarbij proberen we een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.”

 

Ontdek hoe de NBN ISO 30401:2019-norm jouw organisatie helpt versterken. Bekijk het programma en schrijf je in voor het NBN-event ‘Managing business knowledge in the digital age’ op 16 mei 2019.