Integreer innovatie in alle lagen van je bedrijf of organisatie met de nieuwe ISO 56002

dit is de taalnl

Integreer innovatie in alle lagen van je bedrijf of organisatie met de nieuwe ISO 56002

Innovatie gaat verder dan alleen een vernieuwend idee bedenken. Toegevoegde waarde creëren, daar draait het om. Een innovatiemanagementsysteem biedt daarvoor een systematische aanpak en helpt je om innovatie te integreren in alle lagen van je bedrijf of organisatie.

Het resultaat? Je bent optimaal in staat om nieuwe én interessante innovatiekansen te spotten en om maatschappelijk relevante producten en diensten  te ontwikkelen en te vermarkten. De recent gepubliceerde ISO 56002, ‘s werelds eerste internationale norm voor innovatiemanagement, helpt je om zo’n innovatiemanagementsysteem op te zetten.

Een extra bonus? De norm draagt ook bij tot het behalen van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 9, die streeft naar het bouwen van veerkrachtige infrastructuur, het bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisering en het stimuleren van innovatie.

 

Wat is ISO 56002?

ISO 56002, Innovation Management - Innovation Management System - Guidance biedt een leidraad voor alle facetten van innovatiemanagement: van het bedenken en uitwerken van vernieuwende ideeën tot het vermarkten van innovatieve producten of diensten. De internationale norm houdt daarbij rekening met de context waarin je bedrijf of organisatie werkt, de maatschappelijke impact en de interne cultuur, processen en strategie.

De norm is toepasbaar op verschillende soorten activiteiten, waaronder producten en diensten, bedrijfsmodellen en organisatorische innovatie. Alle organisaties – ongeacht omvang, sector of type – kunnen er bovendien mee aan de slag.

 

Toekomstgerichtheid en concurrentievoordeel

Alice de Casanove, voorzitter van het technische comité dat de norm heeft ontwikkeld, benadrukt dat ISO 56002 organisaties zal helpen om hun zakelijke kansen en prestaties te verbeteren: “Elke organisatie die zich wil klaarstomen voor de toekomst, moet een aantal aspecten van innovatiemanagement integreren. Continu evolueren en gelijke tred houden met nieuwe markt- en maatschappelijke trends is de boodschap.”

“Het is voor veel bedrijven geen sinecure om de concurrentie een stap voor te blijven en extra waarde te blijven creëren voor de toekomst,” gaat Alice verder. “ISO 56002 biedt daarbij soelaas. De norm stelt je in staat om innovatieve ideeën te genereren en van a tot z uit te werken. Daarnaast helpt ISO 56002 om zowel risico’s als opportuniteiten te spotten. Zo kunnen bedrijven en organisaties nieuwe waardeproposities opstellen en hun potentieel ten volle benutten.”

 

Deel van een reeks innovatiemanagementnormen

ISO 56002 vormt een aanvulling op twee andere documenten die onlangs werden gepubliceerd: ISO 56003, Innovation management – Tools and methods for innovation partnership – Guidance en ISO/TR 56004, Innovation Management Assessment – Guidance.

Toekomstige toevoegingen aan deze reeks zijn onder andere:

  • ISO 56000, Innovation management – Fundamentals and vocabulary
  • ISO 56005, Innovation management – Tools and methods for intellectual property management – Guidance
  • ISO 56006, Innovation management – Strategic intelligence management – Guidance
  • ISO 56007, Innovation management – Idea management

 

Wil je je organisatie klaarstomen voor de toekomst met een innovatiemanagementsysteem?

Dat kan: schaf ISO 56002 vandaag nog aan via de ISO e-shop.

Wil je als expert bijdragen aan de ontwikkeling van deze norm(en)?

Meld je dan aan voor de normcommissie (NBN/I279).

Op zoek naar een gespecialiseerde opleiding over innovatiemanagement?

Schrijf je dan in voor de masterclass van de NBN Academy op 19 en 20 november.