ISO 41001: een nieuw houvast voor facility managers

dit is de taalnl

ISO 41001: een nieuw houvast voor facility managers

Facility management is veel meer dan het beheer van gebouwen. Nu de werkplek een alsmaar crucialere rol speelt in het engagement – zelfs het welzijn en de gezondheid – van medewerkers, wordt het van strategisch belang voor elk bedrijf en elke organisatie. Daarom publiceerde ISO, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie, deze maand de ISO 41001-norm.
 
Facility management wordt steeds complexer. De ‘facility manager’ van weleer is anno 2018 eerder een consultant, die een evenwicht moet zoeken tussen de nieuwe noden van de medewerkers en het management: in bedrijfsgebouwen moet efficiënt, flexibel en prettig werken bijvoorbeeld naadloos samengaan met veiligheid en duurzaamheid. En kostenefficiëntie blijft uiteraard cruciaal. De nieuwe norm Facility management – Management systems – Requirements with guidance for use reikt een ideaal kader aan.

Toekomstgericht facilitair beheer

ISO 41001 helpt je bij het inrichten van een facility management systeem dat echt toegevoegde waarde biedt. De norm, die is gebaseerd op internationale best practices, definieert processen en benaderingen en reikt zo handvaten aan om efficiënter te werken, risico’s beter te beheersen en de organisatie toekomstgerichter te maken. Bovendien helpt de norm facility managers om de juiste onderaannemers te kiezen. Leveranciers die de norm naleven, tonen immers aan dat ze een bewezen benadering en processen volgen.

Gezonde, veilige werkplek

Deze nieuwe ISO-norm is de eerste uitgebreide norm voor facility management. Waar vroegere richtlijnen vooral focusten op de praktische kant van het vakdomein – beheer en onderhoud van gebouwen – zal ISO 41001 facility managers ook helpen om een gezonde, veilige werkplek te creëren voor de medewerkers, zonder aspecten als efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid uit het oog te verliezen. 
 
Stanly Mitchell, voorzichter van ISO/TC 267, het technisch comité dat de norm ontwikkelde, onderstreept het belang: “Elk bedrijf, groot én klein, heeft nood aan facility management. Het is een complexe discipline geworden die iedereen aanbelangt, want het gaat over de ruimtes en omgevingen waarin we elke dag werken.”

Schrijf je in voor ons event

Wil je de nieuwe ISO 41001-norm in detail ontdekken? Op dinsdag 19 juni (12.30 – 17.30u) organiseren we een introductiesessie in Brussel. Daniël Pairon (KPMG) en Jos Duchamps (PROCOS Group) zoomen er in op facility management in de praktijk en leggen de nieuwe norm en de implementatie uit. Daarnaast is er ook een rondleiding in de nieuwe KPMG kantoren.
 
 
Meer weten over ISO 41001? Contacteer ons. Om de norm aan te kopen, kan je terecht in de e-shop van het NBN.