Klinken op het nieuwe jaar: de normen achter je glaasje wijn

dit is de taalnl

Klinken op het nieuwe jaar: de normen achter je glaasje wijn

Ovenhapjes, kerstcadeaus en goed gezelschap: dat klinkt als het ideale recept voor de feestdagen. Maar een lekkere fles wijn maakt het helemaal af. Van oogst over botteling tot schenken in het juiste glas: er komt heel wat bij kijken vóór je kan genieten van de smaaksensaties die wijn te bieden heeft. Zelfs de ‘vruchten’ van verschillende normen proef je in je glas.

Welke machines gebruik je bij de oogst? Welke pompen zet je in bij de pressing? En in welke tanks, vaten of flessen laat je de wijn rusten? Het hele productieproces van wijn wordt in goede banen geleid door verschillende normen. Maar ook na de productie spelen normen een rol. We vertellen je 3 normweetjes om te delen met je gasten tijdens de feestdagen – in het gezelschap van een goed glas wijn natuurlijk.

Op ieder flesje past een stopsel

Nadat de wijn voldoende gerijpt is, wordt hij gebotteld in flessen. Belangrijk is om de flessen zorgvuldig af te sluiten, zodat de wijn niet eindeloos blijft rijpen. Natuurlijke kurk, gemaakt van de schors van kurkeik, zet een rem op het rijpingsproces en blijft tegelijk zijn veerkracht lang behouden. Al is niet elke kurk hetzelfde … ISO 16420 licht de specificaties toe voor kurken voor stille wijn die volledig uitgegist en tot rust is gekomen (de meeste wijnen dus). Liever bubbels? Met ISO 471 krijgen kurken voor mousserende wijnen, zoals champagne, de geschikte specificaties.

Een verhelderend etiket voor elke fles

Bij het kiezen van een fles wijn kan je veel leren van het etiket. En hoe kwaliteitsvoller de etiketinformatie, hoe geïnformeerder je als consument een keuze kan maken. In 2018 werd de internationale etiketteringgids ISO/IEC Guide 14 herzien. Het ultieme doel van deze gids: er nog beter over waken dat het etiket exact vermeldt wat er in het (wijn)product zit. Daarvoor bepaalde ISO drie extra aandachtspunten:

  • het gebruik van vernieuwende etiketteringsmethodes zoals QR-codes;
  • rekening houden met de informatiebehoeften van kwetsbare personen zoals mensen met een beperking;
  • aandacht besteden aan duurzaamheid- en privacykwesties.

Waarom niet elk glas ook een wijnglas is

Het samenspel van de geur, kleur en smaak van je wijntje komt niet in om het even welk glas tot zijn recht. Volgens ISO 3591 is een kwaliteitsvol wijnglas helder en kleurloos, zodat je de helderheid en schaduw van de wijn perfect kan controleren. Volgens diezelfde norm moet het glas ook op een steel rusten en hoort de opening smaller te zijn dan de rest van de bekervorm. Zo garandeert je glas het beste smakenpalet om mee te klinken op het nieuwe jaar.

 

Als alles volgens het boekje verloopt, voegt elke fase in het productie-, bottel-, verkoop- en degustatieproces extra smaak toe aan de wijn. Normen helpen ervoor te zorgen dat al deze processen efficiënt verlopen en bewaken zo mee de kwaliteit. Zodat jij kan genieten van een smaakvol glas wijn.

 

Ook volgend jaar maakt het NBN samen met jou werk van kwaliteit.

We wensen iedereen een fijne eindejaarsperiode toe en klinken graag samen op een schitterend 2019!