Maak er gezellige én veilige feestdagen van!

dit is de taalnl

Maak er gezellige én veilige feestdagen van!

Het jaar 2020 staat voorgoed in ons geheugen gegrift. Onze samenleving kwam in de lente plots tot stilstand. Wat volgde, waren lange maanden met strikte overheidsmaatregelen, nieuwe businessuitdagingen en helaas ook veel onzekerheid. De feestdagen zijn daarom een welkome adempauze. Maar zoals altijd: hou het veilig. Dat doe je met deze 5 tips.

Het hoeft niet te verwonderen dat de kerstbomen, verlichting en decoratie al vroeg onder het stof vandaan werden gehaald in 2020. Iedereen kijkt ernaar uit om het jaar af te sluiten met extra veel gezelligheid. Hou evenwel deze veiligheidstips in het achterhoofd:
 

Kerstboom

#1 Kies een veilige plaats

Je kerstboom zet je natuurlijk graag vol in het zicht, maar niet elke plek is even veilig. Zo plaats je kerstbomen beter niet in de buurt van een haard, houtkachel, tv-toestel, computer of een andere warmtebron. Ook dicht bij de ingang van een deur is geen goed idee, want zo blokkeer je mogelijk een vluchtweg bij brand.

#2 Let op met water

Een echte kerstboom of kerststukjes moeten soms water hebben. Schakel voor je water geeft, eerst de kerstverlichting uit en geef je boom voorzichtig water. Controleer daarna of je niet hebt gemorst. Je kan een kortsluiting veroorzaken als je (beschadigde) verlichting in aanraking komt met het water.
 

Verlichting

#3 Hang enkel kwalitatieve verlichting op

Je kerstverlichting uit de doos halen, is altijd een leuk moment. Controleer echter eerst of alle lichtjes wel een geschikte fitting hebben. Bekijk ook of de elektriciteitsdraad nog intact is en of alle verbindingen goed vastzitten. Beschadigde verlichting kan brand of elektrische schokken veroorzaken, dus die gooi je het best weg.

#4 Lees de handleiding van elk verlichtingsartikel

Een goed begin is om na te gaan of je kerstverlichting aan de veiligheidsnormen voldoet. Is er bijvoorbeeld een CE-markering? Lees ook waar je de verlichting mag gebruiken. Zo is niet elk product waterbestendig en dus geschikt voor buitengebruik. Producten die dat wel zijn, herken je aan de code IP44 of een afbeelding van een waterdruppel in een driehoek.
 

Decoratie

#5 Voorzichtig met kaarsen

Kaarsen en kerstbomen ogen mooi samen, maar vormen een gevaarlijke combinatie. Droge sparren vatten immers heel snel vuur. Plaats daarom kaarsen altijd op een afstand van minstens 50 cm van de je kerstboom. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt én doof de kaars wanneer je gaat slapen of het huis verlaat.

Als je al deze tips opvolgt, dan ga je gezellige en veilige feestdagen tegemoet. Een tof idee voor deze kerst: kijk eens goed naar de cadeaus die je krijgt. Staat er een kwaliteits- of veiligheidsmerk op de verpakking of een verwijzing naar een norm? Die zorgen ervoor dat jij en je gezin het nieuwe jaar aanvatten met een gerust gemoed.