Meewerken aan normontwikkeling of zelf een voorstel indienen?

dit is de taalnl

Meewerken aan normontwikkeling of zelf een voorstel indienen?

De ontwikkeling van normen gebeurt in expertencommissies. Daarin zetelen vertegenwoordigers van bedrijven en sectoren die hun steentje willen bijdragen én mee aan het stuur willen zitten. Het proces om tot een norm te komen, heet normalisatie. Dat is in handen van erkende normalisatie-instituten op verschillende niveaus. Zo is er ISO voor wereldwijde normen, CEN voor Europese en het NBN voor Belgische normen. Het NBN werkt trouwens ook mee aan de Europese en ISO-normen.
 

De 4 fasen van normontwikkeling

  1. Voorstel: de ontwikkeling van een nieuwe norm start met een voorstel. Bedrijven, overheden, federaties of sectoren dienen het in bij CEN, ISO of het NBN.
  2. Normontwerp: na aanvaarding buigt een technische commissie zich over de norm. Die werkt, samen met de nationale normalisatie-instelling, het normontwerp uit.
  3. Openbaar onderzoek: op dat ontwerp voert elk land een openbaar onderzoek uit.
  4. Publicatie: zijn alle commentaren verwerkt en is het normontwerp aangepast? Dan volgt de officiële erkenning en publicatie van de nieuwe norm.

 

Deelnemen aan normontwikkeling? Ook voor kmo’s!

Deelnemen aan normenontwikkeling is verrijkend en geeft je nieuwe inzichten. Het normalisatieproces geeft je de kans om kennis op te doen en van gedachten te wisselen met andere betrokkenen. Bovendien blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw sector. Dat geeft je voorsprong om te anticiperen op marktevoluties.

 

Wil je graag zelf meewerken aan normontwikkeling of een voorstel indienen?

Neem dan zeker contact met ons op via standard.development@nbn.be of 02 300 78 53.

Normen: een meerwaarde voor je kmo

Katapulteer je kmo naar een hoger niveau. Vraag onze white paper aan: Normen als essentieel instrument voor jouw kmo.

Vul hier je gegevens in en ontvang de whitepaper meteen in je inbox.