Nieuwe ISO 21041-norm voor prijsaanduiding boost consumentenvertrouwen

dit is de taalnl

Nieuwe ISO 21041-norm voor prijsaanduiding boost consumentenvertrouwen

Een herkenbaar tafereel in de supermarkt: mensen vergelijken prijzen tussen soortgelijke producten, maar het kost hen moeite om snel tot een goeie keuze te komen. Een nieuwe norm voor eenheidsprijzen wil komaf maken met dat probleem. Prijstransparantie boven alles! Een win-win voor consumenten en retailers.

Bij eenheidsprijzen herleiden retailers de prijs van een bepaald product naar de prijs per standaardeenheid, zoals kilogram of liter. Een voorbeeld: een karton melk van 500 ml kost 1,95 euro, met een eenheidsprijs van 3,90 euro per liter. Dat maakt het voor consumenten makkelijker om een karton van 500 ml van merk X ter vergelijken met een karton van 800 ml van merk Y. Het probleem? Niet alle producten laten zich even eenvoudig herleiden naar standaardeenheden.

Maximale prijstransparantie

ISO 21041 – ‘Guidance on Unit Pricing’ biedt licht in het duister: de nieuwe norm definieert prijssystemen gebaseerd op eenheidsprijzen voor tal van producten in zowel fysieke winkels, e-shops als reclameboodschappen. Concreet geeft de norm ondersteuning bij:

  • de voorziening van eenheidsprijzen;
  • eenheden voor gewicht, lengte, volume, aantal en andere maatstaven;
  • de display van eenheidsprijzen;
  • prijscommunicatie en consumentengedrag.

Dat is goed nieuws voor consumenten én retailers. Een recente studie van de Technologische Universiteit van Queensland in Australië toont de vele voordelen van eenheidsprijzen aan: snelle verwerking van prijsgegevens door consumenten, meer vertrouwen in het eigen koopgedrag én in de retailers.

Retailers profiteren mee

“Shoppen was nog nooit zo complex”, zegt John Furbank, voorzitter van de ISO-commissie die de nieuwe norm ontwikkelde. “Consumenten moeten vandaag kiezen tussen een brede waaier aan verpakkingen die onderling sterk verschillen in gewicht en grootte. De studie van de Technologische Universiteit van Queensland bewijst dat een hoge prijstransparantie de gebruikers niet noodzakelijk naar het goedkoopste product leidt, maar hen wel helpt om geïnformeerde keuzes te maken. Dat leidt op zijn beurt tot loyale consumenten, en dus tevreden retailers.”

 

Ontdek meer

Wil je graag zelf de voordelen van deze ISO-norm ontdekken? ISO 21041 is beschikbaar in het Engels in de ISO e-shop.