Nieuwe ISO-normen voor zuigelingenvoeding in ontwikkeling

dit is de taalnl

Nieuwe ISO-normen voor zuigelingenvoeding in ontwikkeling

Zuigelingenvoeding, zoals melkpoeder, bevat uiteenlopende ingrediënten: van broodnodige vitamines en vetzuren tot mineralen en sporenelementen. Om de bestanddelen in deze speciale voeding vast te stellen en te meten, bestaan er talrijke analysemethodes. Maar een aantal van die methodes zijn verouderd. Daarom slaat ISO, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie, de handen in elkaar met AOAC, de Associatie van Officiële Analytische Chemici.
 
Samen werken ISO en AOAC aan een nieuwe set normen voor het bepalen van bijna 30 verschillende ingrediënten in zuigelingenvoeding. Acht normen zagen al het levenslicht. Nu komt er een negende bij: ISO/DIS 20636 legt een bepalingsmethode vast voor vitamine D in zowel zuigelingenvoeding als in speciale voeding voor volwassenen.
 

ISO/DIS 20636: getest en gevalideerd 

 
Verschillende laboratoria hebben een vergelijkend onderzoek uitgevoerd om ISO/DIS 20636 te valideren. Het verdict: de methode die in de nieuwe norm wordt beschreven, is geschikt om twee vormen van vitamine D – meer bepaald D2 en D3 – te onderscheiden in veertien producten. Daarvoor combineert de methode twee technieken: vloeistofchromatografie en massaspectrometrie.
 
ISO/DIS 20636 kan worden toegepast op zowel zuigelingenvoeding in poedervorm als op vloeibare alternatieven. Denk aan poeders op basis van melk of soja, poeders met extra eiwitten of vetten, gedeeltelijk gehydroliseerde producten, ready-to-feedproducten enzovoort.
 

Op initiatief van de bedrijfswereld

Deze nieuwe ISO-normen kaderen binnen het project SPIFAN, kort voor Stakeholders Panel Infant Formula & Adult Nutritionals. Dat kwam er op initiatief van producenten van zuigelingenvoeding van over de hele wereld, waaronder de Amerikaanse bedrijven Mead Johnson en Abbott Nutrition, het Nieuw-Zeelandse Fonterra, het Zwitserse Nestlé en het Nederlandse FrieslandCampina. Het ultieme doel van het project? SPIFAN wil de nieuwe normen voordragen bij Codex Alimentarius, de organisatie achter een veelheid aan internationale normen en richtlijnen voor voedingskwaliteit. Erkent Codex Alimentarius de normen, dan kunnen ze uitgroeien tot internationale scheidsrechtermethodes om te controleren of zuigelingenvoeding en andere producten aan de wettelijke eisen voldoen.
 

Vinger aan de pols

Wil je meer weten over normen voor zuigelingenvoeding of andere voedingsproducten? Of wens je als expert deel te nemen aan de ontwikkeling van normen voor bijvoorbeeld het SPIFAN-project? Aarzel niet om ons te contacteren.
 
(Bron: www.nen.nl)