Nieuwe structuur en toegankelijker voor kmo’s: ontdek de update van ISO 50001

dit is de taalnl

Nieuwe structuur en toegankelijker voor kmo’s: ontdek de update van ISO 50001

Bewust omgaan met energie wordt alsmaar belangrijker in organisaties. Niet enkel vanwege de torenhoge energieprijzen. Organisaties willen ook bewust hun impact op het milieu minimaliseren en aantonen dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Een energiemanagementsysteem helpt daarbij. De internationale ISO 50001-norm voor dergelijke systemen krijgt in 2018 een belangrijke update. Wat zijn de voornaamste veranderingen? 
 
De ISO 50001-norm – voluit "Energy Management systems - requirements with guidance for use" – is aan een steile opmars bezig. Meer en meer organisaties willen immers hun energieprestaties verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De ISO 50001-norm is daarbij een handige leidraad: de norm biedt een houvast voor het opzetten, invoeren, verbeteren en onderhouden van een energieactieplan.

Norm onder de loep

De ISO 50001-norm werd geïntroduceerd in juni 2011. Zoals elke internationale norm was ze na 5 jaar aan een herziening toe. Sinds 2016 buigt het ISO-technische comité dat verantwoordelijk is voor energiebeheer en energiebesparingen (ISO/TC 301) zich over manieren om de norm te optimaliseren. Het resultaat van die inspanningen volgt binnenkort: de Draft International Standard ISO/DIS 50001 werd in november 2017 goedgekeurd en de nieuwe versie van ISO 50001 wordt in 2018 gepubliceerd.

Hoofdstructuur garandeert vlotte integratie

De opvallendste wijziging? Ook deze norm zal de High Level Structure (HLS) volgen die ISO een aantal jaren geleden introduceerde. Zoals de naam aangeeft, werd de hoofdstructuur ingevoerd om ervoor te zorgen dat alle managementsysteemnormen dezelfde volgorde, kerneisen, termen en definities hanteren. Zo wordt het eenvoudiger om verschillende managementsystemen aan elkaar te koppelen. Organisaties zullen de geüpdatete norm voor energiemanagementsystemen bijvoorbeeld gemakkelijker kunnen integreren in hun algemene managementsysteem.

Lagere drempel voor kmo’s

Daarnaast omvat de update van ISO 50001 een reeks veranderingen die de norm toegankelijker maken voor kmo’s. Dat is een belangrijke meerwaarde, omdat kmo’s vaak veronderstellen dat ISO-normen een zaak van multinationals zijn. Maar ook voor kmo’s is ISO 50001 een waardevolle tool is om gestructureerd hun energieprestaties te verbeteren en aan klanten, investeerders en de wereld te bewijzen dat duurzaamheid hoog op hun agenda staat.

Normen en duurzaamheid

We houden je uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen rond ISO 50001. Wil je meer weten over normen en energie? Aarzel niet om ons te contacteren