Normen en structuur helpen bij het overschakelen naar een circulaire economie

dit is de taalnl

Normen en structuur helpen bij het overschakelen naar een circulaire economie

Alsmaar meer organisaties gaan op zoek naar manieren om duurzaamheid te integreren in hun werking. Een van de voornaamste hefbomen om dat doel te bereiken is de circulaire economie, waarbij we grondstoffen en materialen optimaal hergebruiken. Of korter: een economie zonder afval. Normen kunnen hierbij een doorslaggevende factor zijn.

De voorstelling van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties betekende een mijlpaal in onze zoektocht naar manieren om de houdbaarheidsdatum van onze planeet te vrijwaren. Maar hoe voegen we de daad bij het woord? Een ding is zeker: om meerdere doelstellingen waar te maken, hebben we baat bij een meer circulaire economie. Grondstoffen slim inzetten en hergebruiken in de verschillende schakels van de productieketen, van grondstofwinning tot consumptie, is de toekomst.

Iedereen wint

De macro-economische voordelen van een circulaire economie laten zich raden: een lagere CO2-uitstoot, verbeterde leveringszekerheid van grondstoffen, economische groei en meer jobs. Maar ook jouw organisatie vaart er wel bij. Denk maar aan het concurrentievoordeel, je reputatie en de kostenbesparende mogelijkheden. Iedereen wint! Dat alles klinkt echter eenvoudiger dan het is.

Het belang van normen

Commerciële bedrijven, overheden, ngo’s en universiteiten springen op de kar, maar moeten vaak nog zoeken naar de juiste aanpak. Normen en richtlijnen kunnen daarbij helpen. Door bestaande afspraken aan te passen en nieuwe normen te creëren, maken we sneller en – vooral – efficiënter de overstap. Organisaties krijgen zo de nodige ondersteuning bij de uitwerking, implementatie en evaluatie van projecten die afval- en materiaalbeheer optimaliseren.

 

Wil je ontdekken wat de voordelen van een circulaire economie zijn voor jouw organisatie en hoe je die met normen kan bereiken?

Schrijf je in voor het NBN kick-off event 'Standards for the Circular Economy' op donderdag 6 juni 2019. Wissel ervaringen uit met andere professionals, leer van experten en werk mee aan de creatie van nieuwe normen.

Meer info: neem contact op met Pauline Billiouw via pauline.billiouw@nbn.be of op het nummer 0479 73 23 78.