Normen ontwikkelen: 3 redenen waarom je aanmelden als expert een slimme zet is

dit is de taalnl

Normen ontwikkelen: 3 redenen waarom je aanmelden als expert een slimme zet is

Normontwikkeling staat of valt met de kennis en ervaring van experten. Omgekeerd plukken ook de experten zelf de vruchten van hun bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe of gereviseerde normen. We zetten de 3 voornaamste voordelen op een rij.

1. Je drukt je stempel op normontwikkeling

Wie zich als expert bij het NBN aanmeldt, kan normen helpen ontwikkelen op internationaal (ISO), Europees (CEN) en Belgisch (NBN) niveau. Door zo het normontwikkelingsproces te beïnvloeden, zijn bedrijven onder meer in staat om hun investeringen in nieuwe producten en productieprocessen of in onderzoek en ontwikkeling te beschermen. 
 
Maar ook voor milieu- of consumentenorganisaties biedt dit mogelijkheden. Zij kunnen immers hun maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen tijdens het normontwikkelingsproces.
 
Verder laat een deelname aan de normalisatie je toe om de inhoud van normen te beïnvloeden. Dit biedt een ondersteuning om conform regelgeving en wettelijke bepalingen te werken.

2. Je versterkt de concurrentiepositie en het imago van je bedrijf

Een actieve bijdrage aan normontwikkeling houdt ook in dat je als een van de eersten op de hoogte bent van nieuwe technologische ontwikkelingen en trends in je sector of vakgebied. Bovendien heeft je bedrijf of organisatie sneller dan de concurrentie toegang tot de nodige kennis om aan nieuwe of gewijzigde normen te voldoen. Dat is handig om je concurrentiële slagkracht en positie te versterken.
 
Daarenboven win je aan geloofwaardigheid en vertrouwen bij je klanten, medewerkers en andere stakeholders. Dat geeft een stevige boost aan het imago van je bedrijf of organisatie.

3. Je breidt je kennis én je netwerk continu uit

Door als expert deel te nemen aan normalisatiecommissies kom je rechtstreeks in contact met tal van (inter)nationale experten. Dergelijke commissies zijn met andere woorden de geknipte plek om ideeën uit te wisselen en bij te leren van je peers.

Gezocht: experten in tal van domeinen

Het NBN is op zoek naar experten om mee te werken aan nieuwe normen voor diensten  en de volgende domeinen:
  • e-voertuigen (experten met ervaring in de autoindustrie);
  • energiemanagement en energie-audits (energiemanagers en -auditoren bij zowel grote als kleine ondernemingen);
  • private veiligheidsdiensten (professionals bij bewakingsondernemingen die kritische infrastructuur beveiligen of bewakingsagenten opleiden);
  • voedingssupplementen die compatibel zijn met dopingpreventie (producenten van voedingssupplementen, voedingsdeskundigen, artsen, professionals bij fitnesscenters en sportverenigingen);
  • archief- en documentbeheer (archivisten, dienstverleners voor informatiesystemen, recordsmanagers);
  • biotechnologie (wetenschappers, ingenieurs en andere experten binnen domeinen zoals biobanken, data en bioprocessing en analytische methoden);
  • milieumanagement (voor organisaties die meer wil doen dan voldoen aan wet- en regelgeving voor milieumanagement) ;
  • speelgoed en andere artikelen voor kinderen (experten in tests voor mechanische en fysieke eigenschappen van speelgoed, alsook voor verpakking, markering en etikettering); 
  • biostimulanten, meststoffen en pesticiden  (academische, private en publieke experten uit de agrarische sector met kennis van zaken over organische middelen die de plantengroei stimuleren en ondersteunen).
 
Ontdek de volledige lijst met normalisatiecommissies waarvoor je je kan inschrijven.

Registreer je als expert

Wens je meer informatie over hoe je je kan aanmelden als expert? Of wil je meer details over de voordelen van een deelname aan normontwikkeling? Contacteer ons, of klik hier.