Normen op en rond het EK voetbal in Frankrijk

dit is de taalnl

Normen op en rond het EK voetbal in Frankrijk

Brussel, 10 juni 2016 – Van vandaag, vrijdag 10 juni, tot zondag 10 juli vindt in Frankrijk het EK voetbal plaats. Dit wordt de 15e editie van dit vierjaarlijkse voetbalevenement. Voor velen zal het een verrassing zijn, maar normen spelen ook op en rond het voetbalveld een belangrijke rol. 
 
Laten we beginnen bij het spel zelf: voetballen is pas leuk wanneer je een goed veld en een goede bal hebt. Zo is er een norm die een testmethode bevat om de hoogte van het gras te bepalen. In onze voetbalclubs trainen spelers van elke leeftijd en elk niveau bovendien steeds meer op kunstgrasterreinen die voldoen aan Europese normen. Zelfs het verticale stuitergedrag van ballen op sportvelden, die uiteraard ook voor een voetbal geldt, werd in een norm bepaald.
 
Normen spelen ook een belangrijke rol in de veiligheid van ons dagelijkse leven, zo ook in het voetbal. De eerste norm over voetbaldoelen verscheen in 1996 en droeg bij aan een daling van het aantal ongevallen om en rond voetbaldoelen.  Daarvoor waren voetbaldoelen immers onvoldoende stevig of stabiel. Hierdoor kon in het heetst van de strijd wel eens een doel tegen de vlakte gaan, met alle gevolgen van dien. In dezelfde norm uit 1996 werd eveneens de maaswijdte van de netten vastgelegd. Om de veiligheid van voetballers beter te garanderen werd de ook uitrusting van voetballers in normen gegoten. Zo bestaat er een norm over handschoenen voor doelmannen en één over scheenbeschermers voor voetbalspelers.
 
Elk van de 12 speelsteden biedt een fantastisch EK 2016 stadion dat ofwel werd gerenoveerd ofwel helemaal nieuw werd gebouwd (zoals het Stade de Lyon). Bij de bouw of renovatie werden, hoe kan het anders, een aantal duurzame en innovatieve oplossingen toegepast die voldoen aan normen. Zo zijn er internationale veiligheidsnormen voor voetbalstadions waar het NBN aan heeft meegewerkt, bij voorbeeld de normenreeks rond toeschouwersaccomodatie. Daarin worden onder andere de kenmerken van de zitjes in stadions gespecifieerd, met eisen in verband met veiligheid, functionaliteit en comfort van de toeschouwers.
 
Normen zijn alomtegenwoordig in ons dagelijks leven en dus ook bij het EK voetbal. Wij hopen alvast dat onze Rode Duivels er een schitterende prestatie zullen neerzetten.