Normen voor assetmanagement worden herzien

dit is de taalnl

Normen voor assetmanagement worden herzien

Assetmanagement, volgens ISO 55000 en ISO 55001, richt zich op het in stand houden en vergroten van de waarde van fysieke assets – zoals wegen, gebouwen, tunnels of bruggen – voor organisaties en hun stakeholders. De eerste edities van ISO 55000 en ISO 55001 voor assetmanagement werden in 2014 gepubliceerd en worden momenteel herzien.
 

Wat is assetmanagement?

Assets zijn belangrijke kapitaalgoederen zoals installaties, wegen, tunnels, bruggen, gebouwen of vastgoed. Assetmanagement omvat de zorg voor het goed functioneren van kapitaalgoederen en bedrijfsmiddelen van een organisatie. En dat hun hele levenscyclus lang.
 

Waarom worden ISO 55000 en ISO 55001 herzien?

Omdat er nieuwe inzichten zijn in assetmanagement. Vandaag de dag is het bijvoorbeeld belangrijk dat assets veilig en duurzaam zijn. En dat ze hun functionaliteit behouden in steeds wijzigende omstandigheden.

Ook blijkt dat een aantal belangrijke aspecten van assetmanagement meer aandacht verdienen in de normen. Zoals informatie- en kennismanagement, het Strategisch Assetmanagement Plan (SAMP) of risicomanagement.

De herziening van de High Level Structure (HLS) naar de Harmonized Structure was de ideale gelegenheid om deze normen opnieuw onder de loep te nemen.
 

Wat houden ISO 55000 en ISO 55001 in?

ISO 55000 geeft een algemene introductie in de principes van assetmanagement, de belangrijkste concepten en de woordenschat. ISO 55001 beschrijft de eisen van een assetmanagementsysteem, gebaseerd op de HLS. De norm is dus compatibel met bijvoorbeeld kwaliteits- of milieumanagement.

Direct aan de slag met de huidige norm ISO 55000?

De huidige ISO 55000 norm vind je in de e-shop van NBN.

Of wil je direct aan de slag met de huidige norm ISO 55001?

De huidige ISO 55001 norm vind je in de e-shop van NBN.