Normen zijn overal rondom ons

dit is de taalnl

Normen zijn overal rondom ons

Zowel in onze beroepsactiviteiten als in onze vrije tijd zijn normen alomtegenwoordig: op het werk, thuis, wanneer we ons verplaatsen enz. Zo voldoen de meeste elektrische toestellen in onze woningen aan een Europese (EN) of andere norm. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de tegels of andere vloerbedekking waarop we lopen en het slot op onze voordeur. Ook op kantoor is vrijwel elk object behandeld in een norm: onze desktopcomputer, het fotokopieerapparaat, zelfs de bureaustoel waarop we zitten of het sprinklersysteem aan het plafond.

Stel je voor dat je aan een geldautomaat geen geld kan afhalen omdat je bankkaart te groot is voor de gleuf of dat je batterijen in geen enkel elektrisch apparaat blijken te passen. Of dat grootwarenhuizen geen streepjescodes zouden gebruiken om de prijs van hun producten te bepalen en hun voorraden bij te houden. Beeld je ten slotte internetsites in zonder gestandaardiseerde domeinnaam.

Normen zorgen voor onze veiligheid en waarborgen de hoge kwaliteit van de producten die we gebruiken. Daarnaast dragen ze ook bij tot het concurrentievermogen van onze Europese bedrijven omdat ze innovatie bevorderen. Ze leggen ook de gemeenschappelijke eisen vast waarrond de markt voor een bepaald product kan worden opgebouwd, met gelijke spelregels voor iedereen.

Een voorbeeld hiervan is de mondiaal toegepaste GSM-norm, ontwikkeld in Europa maar vandaag wereldwijd gebruikt door meer dan 7 miljard abonnees. Dankzij deze norm bevinden de Europese gsm-fabrikanten en contentontwikkelaars zich in een leidende positie op deze reusachtige wereldmarkt. De opwaartse spiraal van innovatie en concurrentie die door deze standaard op gang is gebracht, heeft ook voordelen voor de consument. Die kan immers rekenen op een steeds goedkoper aanbod van producten en diensten van topkwaliteit.

Normen zijn niet alleen voordelig voor de consument en de industrie, ook het milieu kan er wel bij varen. Een voorbeeld hiervan zijn de recente normen voor een universele gsm-lader. Die zal niet alleen zorgen voor een groter comfort bij miljoenen gebruikers, aangezien de lader op elk type gsm zal passen. Ook de hoeveelheid afval en de kosten zullen dalen wanneer fabrikanten hun toestellen en laders afzonderlijk kunnen verkopen.

Op deze Werelddag van de Normalisatie, die elk jaar op 14 oktober wordt gevierd, is het goed even stil te staan bij de aanwezigheid van normen in vrijwel elk aspect van ons dagelijkse leven. Normen dragen, soms op discrete wijze, bij tot de goede werking van onze maatschappij.