Op weg naar een norm voor sportvoedingssupplementen: experten gezocht

dit is de taalnl

Op weg naar een norm voor sportvoedingssupplementen: experten gezocht

Heel wat sporters nemen voedingssupplementen om hun lichaam te ondersteunen en sneller te herstellen na een zware inspanning. Soms kan zo’n supplement echter vervuild zijn met doping. Om consumenten beter te beschermen en de voedingssupplementenindustrie te ondersteunen, is er nu een Europese norm voor sportvoeding en voedingssupplementen in de maak. Het Belgische Bureau voor Normalisatie (NBN) zoekt Belgische experten om de norm te helpen ontwikkelen. 
 
Sporters zien sportvoedingssupplementen en sportvoeding als een vast – en onschuldig – onderdeel van hun voedingspatroon. Studies hebben echter aangetoond dat beiden vaak bestanddelen bevatten die volgens de antidopingwetgeving verboden zijn. Het gevolg: de sporter test positief bij een dopingcontrole zonder dat hij beseft dat hij doping nam. Het is immers niet makkelijk om te weten welke supplementen en voeding vervuild zijn met doping.

Informeren en uniformiseren

Om dit te voorkomen werkt CEN, het Europese Comité voor Normalisatie, aan een Europese norm voor sportvoeding en voedingssupplementen die verenigbaar is met de inspanningen tot dopingpreventie. Een uniforme Europese norm zal consumenten meer duidelijkheid verschaffen over de samenstelling van de supplementen en, bijgevolg, beter beschermen. Bovendien zijn ook producenten van voedingssupplementen vragende partij. Omdat de regelgeving momenteel van land tot land verschilt, moeten ze de samenstelling en verpakking van hun supplementen aanpassen naargelang het land waar ze worden verkocht. Met een uniforme Europese norm werken alle producenten op gelijke voet.

Best practices

De CEN Technische Commissie ‘nutritional supplements compatible with doping prevention’ is momenteel volop bezig met het ontwikkelen van deze nieuwe norm. De kern: een reeks vereisten voor de productie van dopingvrije sportvoedingssupplementen en sportvoeding (uitgezonderd sportdrank), i.e. supplementen zonder bestanddelen die verboden zijn door het internationaal verdrag tegen doping in de sport (UNESCO). Deze norm zal good practices beschrijven om te voorkomen dat producten met ‘verboden’ bestanddelen op de markt komen. Ze zal als basis kunnen dienen voor een certificatieproces. 
 
Het Belgische antidopingagentschap (ONAD-NADO) volgt de ontwikkeling van de nieuwe Europese norm. Om de Belgische stem te laten horen bij het ontwikkelen van de norm slaat het NBN de handen in elkaar met NAREDI, de officiële gesprekpartner voor de voedingssupplementenindustrie in België. En daar willen we graag zoveel mogelijk stakeholders bij betrekken.

Kom met ons praten

Ben je actief in de voedingssupplementenindustrie, een labo, de gezondheidsmarkt, de sportwereld of ben je bij het thema betrokken als academicus? Meld je dan aan als NBN-expert. Door als expert deel te nemen aan de normalisatiecommissie, ben je als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van sportvoedingssupplementen. Bovendien druk je je stempel op de ontwikkeling van de Europese normen en je breidt je netwerk gevoelig uit.
 
Interesse? Aarzel niet om Maureen Gillet (maureen.gillet@nbn.be) te contacteren.