Op weg naar een projectgebaseerde economie

dit is de taalnl

Op weg naar een projectgebaseerde economie

De laatste jaren is er in het bedrijfsleven een duidelijke shift merkbaar van functiegerichte naar projectgerichte activiteiten op de werkvloer. Werknemers werken vaker flexibel in functie van projecten. Ze doen veel meer alleen wat onder hun functiebeschrijving valt. Zo wil men zoveel mogelijk waarde creëren om de verwachtingen van de stakeholders te overtreffen.

 

Projectgebaseerde economie

Langzaam maar zeker worden projecten onmisbaar voor innovatie, groei en succes. De waarde van projectgerichte activiteiten wereldwijd zou tegen 2027 op 20 biljoen dollar liggen. Het equivalent van een nieuwe baan voor 88 miljoen mensen.
 

De projecteconomie is dus een blijver. Toch slaagt slechts 35% van de wereldwijd uitgevoerde projecten. Gevolg: te veel tijd, geld, middelen en kansen worden verspild.
 

Om ervoor te zorgen dat projecten niet mislukken, hebben organisaties een gerichte aanpak nodig om hun doelstellingen te bereiken.
 

Best practices voor projectmanagement

Projecten leiden gaat verder dan enkel doelen stellen, deadlines halen en budgetten toekennen. Projecten geven betekenis aan werk en inspireren teamleden. Daarom behouden projectgerichte bedrijven 40% meer werknemers dan functiegerichte bedrijven.
 

Toch mislukken projecten nog altijd in een verbazingwekkend tempo. Waarom? Omdat projectteams met te veel onzekerheden worden geconfronteerd. Effectief projectmanagement en de nodige vaardigheden en hulpmiddelen zijn fundamenteel voor een organisatie.
 

De onlangs bijgewerkte normen ISO 21503 en ISO 21504 bieden best practices om projectbeheer te verbeteren. Met meer efficiëntie en betere resultaten als gevolg.

Deze twee best practices voor projectmanagement helpen je op weg

Wil je met je bedrijf ook op een efficiënte manier aan projectmanagement doen? Laat je dan inspireren door ISO 21503 en ISO 21504.

Koop ISO 21503 aan

Koop ISO 21504 aan

Project-, programma- en portfoliomanagement

ISO 21503 geeft richtlijnen voor programmamanagement. Een programma is een groep projecten die op elkaar lijken of met elkaar samenhangen. Ze worden vaak als groep beheerd en gecoördineerd.
 

ISO 21504 bevat best practices voor portfoliomanagement. Een portofolio is een groep van verschillende programma’s binnen dezelfde organisatie.
 

Project-, programma- en portfoliomanagement moet zorgvuldig worden gepland, gestuurd en afgestemd op de strategische doelen van je organisatie. Een goede uitvoering leidt tot:

  • maximaal rendement met minimale hulpbronnen
  • verlaagde kosten
  • verhoogde productiviteit van je werknemers of teamleden
  • meer klantentevredenheid
     

Blik op de toekomst

Het projectmanagementlandschap verandert snel, met elke nieuwe opkomende trend. Het is dus de kunst om wendbaar genoeg te zijn om elke dag aan de veranderende behoeften van de werkplek te voldoen. Organisaties die projecten en de bijbehorende werkwijzen aanvaarden, zijn flexibeler en beter in staat om deze voortdurende veranderingen te omarmen.

Wil jij ook projectmatig aan de slag?

Koop de vernieuwde normen ISO 21503 en ISO 21504 aan in de NBN e-shop.

ISO 21503

ISO 21504

Blijf je graag op de hoogte over de nieuwe ontwikkelingen in project management ?

Bezorg ons je contactgegevens en wij houden je op de hoogte!