Publicatie ISO 45001 vermoedelijk pas voor 2017

dit is de taalnl

Publicatie ISO 45001 vermoedelijk pas voor 2017

Het zal nog even wachten zijn voordat de internationale norm ISO 45001 Occupational Health and safety management systems – Requirement with guidance for use gepubliceerd wordt. De bedoeling was dat deze in oktober 2016 finaal zou zijn. Maar omdat België en een aantal andere landen negatief hebben gestemd op het ontwerp, zal de publicatie vermoedelijk uitlopen tot het eerste kwartaal van 2017.

ISO 45001: de nieuwe norm voor welzijn en veiligheid

In 2013 is besloten om de norm OHSAS 18001 Occupational Health and Safety Assessment Series te herzien en als ISO-norm ISO 45001 te publiceren. Het doel van deze nieuwe ISO norm is om wereldwijd het welzijn en de veiligheid op het werk te verbeteren. Door specifieke aangepaste en betere werkwijzen toe te passen, kunnen arbeidsongevallen, ziektes of in extreme gevallen zelfs sterfte worden beperkt. Ook burn-outs en stress kan je hiermee een halt toegeroepen. Goed nieuws dus! Alleen vraagt het even tijd om tot een consensus te komen over de inhoud van de norm.

België stemt negatief

Voordat een internationale norm wordt gepubliceerd, moeten alle betrokken landen eerst hun goedkeuring geven via een stemming. Volgens de ISO-regels geldt dat minstens 66% vóór moet zijn en maximum 25% tegen. 
 
Op de ISO 45001 heeft 71% ‘ja’ gestemd, en 28% ‘nee’. Dat betekent dat er geen goedkeuring is en er nog een extra stemming zal plaatsvinden na verwerking van de commentaren. Ook België heeft negatief gestemd. Het NBN comité PC283 heeft besloten om het voorlopige normvoorstel (DIS-versie) te verwerpen en commentaar te geven. De reden? Belgische experten zien tal van conflicterende kwesties met de Belgische en Europese wetgeving. 
 
De publicatie loopt door die negatieve stemmen vertraging op. Het is dus goed mogelijk dat de norm uiteindelijk pas begin 2017 wordt gepubliceerd.

Heb je vragen?

Stuur dan een e-mail naar marketing@nbn.be. Ons team staat voor je klaar. We houden je ook sowieso op de hoogte via onze website www.nbn.be en de NBN LinkedIn-pagina. Hou ze dus zeker goed in de gaten.