Samen voor een circulaire economie: deel je expertise

dit is de taalnl

Samen voor een circulaire economie: deel je expertise

De wegwerpmaatschappij maakt meer en meer plaats voor een circulaire economie. Dat is beter voor onze planeet én onze portefeuille. Lokale, regionale en nationale initiatieven geven deze trend al jaren zuurstof, maar er is nu ook een internationaal kader op komst. Laat als Belgische expert je stem horen.

Waarom verdient de circulaire economie meer dan ooit onze aandacht?

De overgang van een lineaire naar een circulaire economie levert voordelen voor het milieu, de bedrijven, de mens en de economie op:

 • Milieu – Minder druk op onze ecosystemen door grondstoffen efficiënter in te zetten, broeikasgassen te verminderen, afvalstromen beter te beheren en slimmer om te gaan met energie.
 • Bedrijven – Maatregelen zoals afvalpreventie, ecodesign en hergebruik zouden Europese bedrijven een nettobesparing van 600 miljard euro of 8% van de totale jaarlijkse omzet kunnen opleveren.
 • Mens – Consumenten kunnen kiezen uit duurzamere en innovatieve producten, waardoor ze op de lange termijn geld besparen én meer (levens)kwaliteit in huis halen.
 • Economie – De circulaire economie zorgt voor innovatie, groei en jobs. Ter illustratie: in de EU zouden er 580.000 jobs bijkomen in design, onderzoek, productontwikkeling en tal van andere domeinen.

 

Hoe verloopt het ontwikkelingsproces voor de eerste ISO-normen?

De ISO-commissie die de ontwikkeling van internationale normen voor de circulaire economie faciliteert, is onderverdeeld in verschillende werkgroepen. Zij gaan elk aan de slag met een ander thema, zoals het bepalen van definities en het beschrijven van circulaire businessmodellen. Ook jij kunt als expert actief deelnemen of op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen.

 

Welke ISO-normen staan in de steigers?

De komende jaren zullen experten uit de meest uiteenlopende vakgebieden de krachten bundelen voor de ontwikkeling van deze normen:

 • Circular economy — Guidelines on business models and value chains
 • Circular economy — Framework and principles for implementation
 • Circular economy — Measuring circularity framework

 

Wie kan als expert optreden?

Iedereen die een interessante inkijk heeft op de circulaire economie. Het gaat dus om experten uit tal van disciplines. Niet enkel productdesigners en recyclage- of afvalexperten, maar ook professionals die bezig zijn met onder meer businessmodellen, logistiek, changemanagement en marketing. Net als overheden, ngo’s en academici.

 

Waarom deelnemen als expert?

Zet je je schouders mee onder dit project, dan zijn dit de 4 grootste voordelen:

 1. Je bent als eerste op de hoogte van de nieuwe richtlijnen rond circulaire economie. Dit versterkt de slagkracht en het aanzien van je organisatie.
 2. Je geeft de norm mee vorm, waardoor je kan meewegen op de inhoud van het normdocument – een unieke kans!
 3. Je bouwt een netwerk uit. Normcommissies zijn de ideale ontmoetingsplaats om nieuwe contacten te leggen.
 4. Je leert bij en wisselt kennis uit met andere experten uit je vakgebied.

Je stempel drukken op de eerste normen voor de circulaire economie?

De eerste virtuele meetings vinden plaats vanaf juni 2020. Snel zijn is de boodschap! Voor meer informatie kan je ons bereiken via standard.development@nbn.be.