SDG 12: deze ISO-normen ondersteunen duurzame consumptie en productie

dit is de taalnl

SDG 12: deze ISO-normen ondersteunen duurzame consumptie en productie

Onze wegwerpmaatschappij botst stilaan op haar limieten. We gooien liever weg dan te hergebruiken of te herstellen. Kortom: de afvalberg groeit, terwijl de schaarste aan grondstoffen, levensmiddelen en materialen een nijpend probleem wordt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de VN ‘verantwoorde productie en consumptie’ vooropstelden als een van hun 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Hoe draagt jouw organisatie haar steentje bij?

SDG 12, met zijn oproep tot ‘verantwoorde productie en consumptie’, is een centraal punt in de duurzaamheidsagenda van de Verenigde Naties. De doelstelling: afstappen van het lineaire economische model (take-make-waste) en overschakelen naar een circulair model, waarbij grondstoffen, levensmiddelen en materialen optimaal (her)gebruikt worden. En dat alles tegen 2030!

Duurzame productie en consumptie dankzij ISO-normen

Hoewel het doel ambitieus is, voorziet ISO – International Organization for Standardization – een brede waaier aan hulpmiddelen voor een actieve bijdrage aan SDG 12. We bundelden de meest relevante ISO-normen op onze webpagina over SDG 12, maar zetten hier al 3 niet te missen normen in de kijker:

Guidance on social responsibility (Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties)

Deze internationale richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zorgt ervoor dat Planet, People en Profit – de 3 P’s van MVO – een duurzame invulling krijgen in jouw organisatie.

Sustainable procurement – Guidance (Maatschappelijke verantwoord inkopen – Richtlijn)

Deze norm biedt een houvast om producten en diensten verantwoord in te kopen. Het resultaat? Een lagere milieu-impact, efficiëntere processen en meer kans op economische groei.

Environmental management systems - Requirements with guidance for use (Milieumanagementsystemen – Eisen met richtlijnen voor gebruik)

Een milieumanagementsysteem opzetten en certificeren doe je met ISO 14001. Zo garandeer je aan al je stakeholders dat je milieu-impact wordt gemeten én verbeterd.

Het NBN zet de deur open naar een circulaire economie

De circulaire economie is volgens duurzaamheidsexperten hét economische groeimodel voor de toekomst. Over 5 tot 10 jaar zal onze wereld er helemaal anders uitzien. Wie dan nog niet met de circulaire economie bezig is, valt onherroepelijk uit de boot. Of anders gezegd: duurzame productie en consumptie worden binnenkort een absolute must om de concurrentie voor te blijven. Dus waarom niet vandaag beginnen?

 

Een of meerdere normen aankopen? Dat kan via onze e-shop of de gepersonaliseerde normencatalogus in myNBN.

Je kennis verruimen met een opleiding? Mail ons op academy@nbn.be of bel naar 02 300 78 52.

Een greep uit ons aanbod:

Zelf mee normen ontwikkelen? Neem deel aan een van onze commissies. Mail ons op standard.development@nbn.be of bel naar 02 300 78 53. 

Zo kan je op donderdag 6 juni 2019 al deelnemen aan ons kick-offevent ‘Standards for the Circular Economy’.